Uutistiedote

Myöhempien aikojen pyhät Euroopassa löytävät uusia tapoja palvella pakolaisia

Avustushankkeet jatkuvat kaikkialla Euroopassa

Kun pakolaisten virta Itä-Euroopasta kasvaa, Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkko jatkaa aktiivista osallistumistaan avustushankkeisiin, joita tapahtuu kaikkialla Euroopassa. Näihin hankkeisiin sisältyy virallisten rakenteiden (kuten jäljempänä kuvatun hätäapukomitean) luominen ja epävirallisten verkostojen perustaminen muiden vakiintuneiden humanitaarisen avun järjestöjen kanssa niiden palvelemiseksi, joihin meneillään oleva konflikti vaikuttaa.

”Me yritämme tehdä sitä, mitä Jeesus haluaisi meidän tekevän: kohottaa sorrettuja. Haluamme siis, että oikeat tarvikkeet, taloudellinen tuki ja ihmiset menevät sinne, missä niitä eniten tarvitaan – ja mahdollisimman pian”, sanoo Euroopan vyöhykkeen johtokunnan johtaja, vanhin Massimo De Feo.

Huoli tästä on johtanut siihen, että eri puolilla vyöhykettä on perustettu tai otettu uudelleen käyttöön avustusneuvostoja ja -rakenteita, joissa kirkon paikalliset pappeusjohtajat ja johtavat sisaret koordinoivat työtä läheisessä yhteistyössä Euroopan vyöhykkeen johtokunnan kanssa ja sen ohjauksessa.

Euroopan vyöhykkeen johtokunta on kirkon hallintoelin 38:ssa Euroopan maassa, ja se valvoo kirkon pakolaisavun humanitaarista työtä ja pakolaisten tukemisen rahoittamista.

Vanhin Rubén V. Alliaud, toinen neuvonantaja Euroopan vyöhykkeen johtokunnassa, lisää: ”Nykyisten tapahtumien ennakoinnin ansiosta olimme johtokuntana valmiita ottamaan välittömästi käyttöön hätäapukomitean koordinoimaan kaikkia avustustoimia vyöhykkeellä.”

Tämä hanke toimii pappeuden johdolla, ja sitä tukevat Euroopan vyöhykkeen toimistossa Frankfurt am Mainissa työskentelevät henkilöt. Komitea koordinoi ensiksi annettavaa apua paikallisten johtohenkilöiden kanssa vyöhykeseitsenkymmenten ja lähetysjohtajien välityksellä niissä maissa, joihin tilanne vaikuttaa. Yli 600 ukrainalaista kirkkoon kuuluvaa pakolaista on saanut suoraa apua. Vanhin Alliaud sanoo, että ”on miltei pakahduttavaa nähdä niin monien hyvyys ja halukkuus palvella”.

Yksi erityinen hanke, joka sai alkunsa näissä pappeusjohtoisissa neuvostoissa, on kumppanuusseurakuntajärjestelmä, joka laadittiin tukemaan lähellä Ukrainan rajaa sijaitsevia kirkon seurakuntia ja järjestämään humanitaarisia hankkeita siellä tehokkaammin. Järjestelmä yhdistää kumppaneiksi 19 saksalaista, sveitsiläistä ja itävaltalaista vaarnaa niiden Euroopan vyöhykkeellä sijaitsevien 24 seurakunnan kanssa, jotka kuuluvat Ukrainan rajanaapureihin. Vaarna on ryhmä seurakuntia tietyllä maantieteellisellä alueella.

Tämä kumppanuusseurakuntajärjestelmä luo suoran kommunikointi- ja tukijärjestelmän apua tarvitseville etulinjan seurakunnille ja niiden kumppaniryhmille, jotka tarjoavat sitä apua. Peter Huber, Euroopan vyöhykkeen hätäapuneuvoston jäsen, joka työskentelee hankkeen parissa, huomauttaa: ”On äärimmäisen haasteellista vastata niiden pakolaisten tarpeisiin, jotka ylittävät 2 000 kilometriä pitkän Ukrainan rajan.” Esimerkiksi ”pohjoisesta tulevilla ihmisillä on erilaisia tarpeita kuin ihmisillä etelässä”. Huber lisää: ”Jäsenet eivät halua vain kirjoittaa sekkiä. He haluavat osallistua emotionaalisesti.”

Greg Pawlik, kirkon vapaaehtoinen pakolaiskoordinaattori Puolassa, sanoo roolistaan: ”Vihdoinkin pystyn elämään uskontoni mukaan.” Julie Wondra, vyöhykkeen järjestöneuvoja Itä-Euroopassa, sanoo: ”On pakahduttavaa nähdä tätä rakkautta ja halua auttaa. Ihmiset kääntävät sydämensä toistensa puoleen.”

Samaan aikaan kirkko on ilmoittanut uudesta neljän miljoonan Yhdysvaltain dollarin lahjoituksesta pakolaisten auttamiseksi Euroopassa. Lahjoitus annettiin Yhdistyneiden kansakuntien pakolaisasiain päävaltuutetulle ja Maailman ruokaohjelmalle niiden auttamiseksi, jotka ovat joutuneet pakolaisiksi Ukrainan humanitaarisen kriisin vuoksi.

Seuraavassa on muutamia uusia kohokohtia siitä, kuinka kirkko Euroopassa auttaa nykyisessä kriisitilanteessa. Jos haluat nähdä aiempia kohokohtia, napsauta tätä ja tätä.

Puola

Krakova on ukrainalaisten pakolaisvirtojen etulinjassa. Agata Tudor-Hart, paikallisen seurakunnan naisten palvelujärjestön johtaja, toimii tilapäisesti pakolaiskoordinaattorina uudessa epävirallisessa pakolaisverkostossa. Hän lähetti kirkon kokoaikaisen vapaaehtoistyöntekijän Eric Schroedterin Krakovan rautatieasemalle – joka kuhisi pakolaisia – etsimään erästä naista nimeltä Marina. ”Etsittyäni puolentoista tunnin ajan tuntemattomien kasvojen keskellä eräs nainen tarttui käsivarteeni huomattuaan lähetyssaarnaajan nimikylttini.” Schroedter kysyi: ”Marina?”, ja tämä nyökkäsi innoissaan leveästi virnistäen. ”Sinä päivänä Jumala paitsi vastasi meidän rukouksiimme myös heidän rukouksiinsa.”

”Varsovassa kukaan ei sano: ’En voi’”, sanoo Agnieszka Mazurowska, koordinaattori Puolan pääkaupungissa. ”Me emme tee sen enempää kuin kukaan muukaan Puolassa. Myös kaukaiset ystävämme auttavat.” Jotkut entiset seurakunnan jäsenet ovat ulkomailta käsin maksaneet verkon kautta ruokasäilykkeitä Varsovassa oleville pakolaisille. Mazurowska kertoo myös eräästä äidistä ja hänen raskaana olevasta teini-ikäisestä tyttärestään. Tämän järkyttyneen tyttären, joka meni naimisiin vain kolme kuukautta sitten, oli jätettävä isänsä ja aviomiehensä Ukrainaan (useimpien 18–60-vuotiaiden ukrainalaisten miesten edellytetään jäävän maahan). Mazurowska sanoo: ”En voinut tehdä häntä onnelliseksi, se ei ollut mahdollista. Yritin kuitenkin helpottaa hänen murhettaan.”

Yulia lähti pakoon Kiovasta vanhempiensa ja 12-vuotiaan poikansa kanssa ja joutui jättämään miehensä sinne. Kun Yulian pakolaistoverien joukko kasvoi 25:stä 66:een, hänestä tuli heidän johtajansa, joka johti heitä rukouksessa ja kutsui heitä ”ukrainalaisten liitoksi, joilla on yksi sydän”. Hän kertoo omin sanoin temppelikokemuksestaan, joka on tukenut häntä hänen matkallaan. ”Meillä on perinteenä mennä temppeliin, kun lapsemme täyttävät 12 vuotta. Menimme sinne poikamme 12. syntymäpäivänä päivää ennen konfliktin alkamista. Kaikki perheeni jäsenet menivät temppeliin. Olimme maailman kauneimmassa, turvallisimmassa ja pyhimmässä paikassa. Tunsimme Jumalan rakkauden.” Yulia ja hänen perheensä ovat nyt Krakovassa Puolassa valmistautumassa matkustamaan Saksaan mennäkseen asumaan sukulaisten luo.

Mariian perhe on repäisty eroon toisistaan viime viikkojen aikana. Hänen isänsä, äitinsä ja yksi veli jäivät Ukrainaan, kun hän on siskonsa kanssa matkalla länteen, jossa he yrittävät päästä veljensä luokse. Hänen kotinsa oli Donetskissa, Ukrainan itäosissa, mutta hän oli konfliktin alkaessa läntisessä Ukrainassa nuorten naimattomien aikuisten konferenssissa. Hän ei voinut palata kotiin. Hän päätti siskonsa kanssa olla menemättä kotiin, ja he suuntasivat sen sijaan Ukrainan Lviviin yhdessä 20 muun konferenssiin osallistuneen kanssa.

Siellä he tapasivat 16 muuta, ja tämä suuri joukko matkasi Krakovaan. Mariia käytti kirkon tukemaa Facebook-ohjelmaa saadakseen omaan tilanteeseensa sopivaa apua. Vain päivän kestävällä pysähdyksellään Krakovaan hän toteaa sekasorrosta huolimatta: ”Tiedän, että Jumala rakastaa minua, että Hän tietää, kuka olen, ja että Hänellä on suunnitelma minua varten. Olen nähnyt monia ihmeitä. Tiedän, että taivaallinen Isä näkee, mitä teen.” 

Greg Pawlik, kirkon jäsen Krakovan seurakunnassa, antoi kyydin eräälle miehelle rajaseudulta ja kyseli, mitä hän voisi tehdä auttaakseen tätä. Pawlik kysyi ukrainaksi, puhuiko mies yhtään englantia. Mies vastasi ukrainaksi: ”Osaan englanniksi vain yhden lauseen: ’Minä olen Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkon jäsen.’”

Pawlik on puhunut myös toisen kirkon jäsenperheen kanssa, joka myös pakeni Ukrainasta. He näyttivät viimeistä perhekuvaansa, jonka heidän tyttärensä otti heistä Kiovan temppelin edustalla helmikuun alussa. Pian vihamielisyyksien puhjettua Kiovan temppeli suljettiin, ja perhe on nyt erillään toisistaan. Äidin ja hänen kahden lapsensa oli jätettävä isä ja aviomies taakseen. Gdańskin seurakunta, jossa on vain kymmenen jäsentä, antaa heille majoituksen ja ruokaa. Hän pitää tätä kuvaa rakkaana aarteenaan tietämättä, saavatko he jälleen olla yhdessä.                          

Italia

Italiassa Milanon itäinen ja läntinen vaarna sekä maan Ukrainan pääkonsulaatti keräsivät yhdessä välttämättömiä tarvikkeita ukrainalaisille. 14–30-vuotiaat nuoret jakoivat pitkin kaupunkia luetteloja tarvittavista tarvikkeista ja lapset piirsivät kuvia lähetettäväksi pakettien mukana. Kirkon jäsenet, lähetyssaarnaajat ja ystävät lahjoittivat itse ja keräsivät kokoon kaiken, mitä konsulaatti oli pyytänyt. Kymmenet ihmiset lajittelivat, pakkasivat ja lastasivat 25 kuormalavalle 551 laatikollista huopia, vaatteita, ruokaa, lääkintätarvikkeita ja henkilökohtaisia hygieniatuotteita konsulaatin tarjoamiin kuorma-autoihin, jotka suuntasivat kohti Ukrainaa. Saat lisää tietoa tästä palveluprojektista tästä artikkelista Italian uutishuoneessa.

Luxemburg

Kirkon johtohenkilöt ja jäsenet Luxemburgissa alkoivat kerätä tärkeimpiä tarvikkeita tukeakseen Puolaan, Romaniaan ja Slovakiaan saapuvia pakolaisia. Heidän yhteistyökumppaninaan oli Romaniassa toimiva järjestö Association MGM, joka toimittaa avustusta rajalle. Luxemburgissa jäsenet alkoivat toimia yhdessä myös L’Ukrainen kanssa, joka oli jo tukenut Luxemburgin ja Ukrainassa sijaitsevan Donetskin alueen välisiä hankkeita. Satoja lahjoituslaatikoita kerättiin, lajiteltiin ja kuljetettiin pakolaisvirran keskeisille alueille. Seurakunnan nuoret naiset aloittivat paikallisissa kouluissa hankkeen kerätäkseen lisää tarvikkeita, ja seuraavalla viikolla he viettivät illan lajittelemalla ja pakkaamalla niitä.

Seurakunnan johtohenkilöt toimittivat paikallisista lahjoituksista saadut tarvikkeet varsovalaiselle seurakunnalle. Tavatessaan sikäläisiä kirkon johtohenkilöitä he antoivat kymmeniä ilmapatjoja, makuualustoja, ensiapupakkauksia, lääkintätarvikkeita, huopia ja tyynyjä sekä muuta tavaraa kirkon hankkeiden edistämiseksi siinä osassa Eurooppaa.

Ruotsi

Kriisin alkupäivinä kaksi veljeä Ruotsissa sijaitsevista kirkon seurakunnista ajoivat Varsovaan mukanaan muun muassa 100 makuupussia, jotka olivat suureksi hyödyksi, koska Puolassa makuupussit oli myyty loppuun. Veljet halusivat vain auttaa, ja tämä oli nopein tapa, jonka he keksivät. Kirkon jäseniä ja ystäviä pyydetään nyt koordinoimaan ponnistelunsa ensin paikallisten johtohenkilöiden kanssa omassa seurakunnassaan tai vakiintuneiden paikallisten hyväntekeväisyysjärjestöjen tai avustusjärjestöjen kanssa.

Ranska

Mulhousessa Ranskassa kirkon johtaja Christophe Mortier ryhtyi yhdessä slovakialaisen apujärjestön Restos du Cœurin kanssa kokoamaan ja kuljettamaan perustarvikkeita Slovakian rajalle. Nämä tavarat toimitettiin eteenpäin muutama päivä myöhemmin. Ryhmä palasi matkalta mukanaan Luxemburgiin menossa oleva kuusihenkinen perhe, jota auttamassa oli pakolaisia vastaanottava L'Ukraine-järjestö. Ukrainasta lähtöisin oleva maastamuuttaja, joka johtaa yhtä Pariisin seurakunnista, järjesti samanlaisen keräyksen, minkä seurauksena tehtiin kolme matkaa lisää.

Mulhousen seurakunnan johtaja matkusti yhteistyössä APPUIS-järjestön kanssa maahan ja toi mukanaan viisi ukrainalaista pakolaisperhettä. Lillen alueella SDJ Solidarité keräsi seurakunnilta viisi tonnia ruokaa yhteistyössä Secours Populaire de Lomme -järjestön kanssa. Belgialainen Confort Luxe järjesti ruoan viemisen rintamalle. Lisää tietoa heidän työstään on tässä artikkelissa, joka on julkaistu Ranskan uutishuoneessa.

Tanska

Kirkon seurakunta Allerødissa raportoi, että sinne saapui Ukrainasta jäsenperhe, joka osallistui kirkon sunnuntaikokouksiin. Heillä ei ollut muuta omaisuutta kuin päällään olevat vaatteet. Seurakunta tarjoaa majoituksen ja kerää lisää vaatteita, ruokaa ja välttämättömyystarvikkeita auttaakseen heitä. Johtohenkilöt kertovat, että perhe on hyvin kiitollinen ja tuntee olevansa tervetullut. Tanskalaiset seurakunnat ovat keränneet ruokaa ja vaatteita lähetettäväksi pakolaisleireille. He osallistuvat myös tanskalaiseen hankkeeseen keräämällä rahaa eri organisaatioille, jotka auttavat Ukrainassa. He aikovat pitää lisää paastoja ukrainalaisten hyväksi. Kriisin muutamina ensimmäisinä päivinä kirkon johtajisto Euroopassa kehotti kaikkia jäseniä olemaan päivän ajan ilman ruokaa tai vettä ja lahjoittamaan nuo varat kirkon humanitaarisiin ohjelmiin.

Saksa

Friedrichsdorfissa paikallisen seurakunnan nuoret lajittelivat ja viikkasivat vaatteita ukrainalaisille pakolaisille. Celia Diez, heidän aikuisjohtajansa, käytti vaatteiden keräämiseen kirkon tukemaa Just Serve Community -verkkoalustaa. Vuorokauden sisällä heillä oli riittävästi vaatteita 60 ison kassin täyttämiseen. He täyttivät pakettiauton ja lähettivät ne Frankfurtin pakolaiskeskukseen, jonne aiemmin Ukrainassa asuneet 150 afgaanipakolaista oli siirretty edelleen.

Itävalta

Itävallassa kirkko järjesti kriisiryhmiä koordinoimaan ukrainalaisten tarvitsemaa apua. Muutamassa päivässä jäsenet keräsivät lahjoitettuja tavaroita ja antoivat ne avustusjärjestöille. Yhteistyössä Train of Hope -pakolaisapuryhmän kanssa Wienissä kirkko tarjoaa lyhytaikaista ja keskipitkän ajan majoitusta sekä kääntäjiä. Vapaaehtoiset auttavat tarjoamalla tarpeellista tavaraa ja lääkitystä sekä valmistamalla aterioita yli 50 pakolaiselle vuokratussa perhehotellissa. Lue lisää tästä artikkelista, joka on julkaistu Itävallan uutishuoneessa

Eri puolilla maata jäsenet osallistuvat kirkon avustuspyrkimyksiin ja hyväntekeväisyysjärjestöjen hankkeisiin omassa yhteisössään. Kirkon kriisiryhmä Itävallassa kerää tarvittavia tavaroita, kuten lääkkeitä, yhteistyössä kirkon johtohenkilöiden kanssa Ukrainassa. He ovat myös perustaneet kuljetusryhmän viemään näitä lääkkeitä jäsenille ja tarvittaessa kuljettamaan jäseniä turvallisiin koteihin Itävallassa tai muualla.

Punaisena lankana näissä kertomuksissa mainittujen henkilöiden puheissa on syvä kiitollisuus kaikkia niitä kohtaan, jotka ovat käyttäneet aikaa, vaivaa ja voimavarojaan kerätäkseen ja jakaakseen ruokaa, tarvikkeita ja vaatteita. Nämä pakolaiset ilmaisevat uskoa Jumalaan ja toivoa tulevaisuudesta Jeesuksen Kristuksen avulla.

Ne, jotka haluavat auttaa tai jotka tarvitsevat apua, voivat käydä tällä Euroopan Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkon laatimalla palvelusivulla.

Tyyliopashuomautus:Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkosta kerrottaessa on asianmukaista käyttää kirkon koko nimeä, kun se mainitaan ensimmäisen kerran. Lisätietoja kirkon nimen käyttämisestä löytyy verkossa olevasta Tyyliopas.