Uutistiedote

Myöhempien aikojen pyhät Euroopassa saavat siunauksia siunatessaan muita

Pakolaisten avustustoimia Tšekin tasavallassa, Ranskassa, Saksassa, Moldovassa, Puolassa ja Slovakiassa

Pakolaiskriisi on koskettanut useimpien eurooppalaisten sydäntä, myös Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkon jäsenten. Monet palvelevat innokkaina muita eri puolilla Eurooppaa. Kirkon jäsenet ja ystävät tuntevat syvää myötätuntoa ukrainalaisten pakolaisten ahdinkoa kohtaan ja etsivät aktiivisesti keinoja auttaa. Tämä epäitsekäs työ palkitaan usein voimakkailla nöyryyden, merkityksellisyyden ja tyytyväisyyden tunteilla. Tällä tavoin sekä ne, joita palvellaan, että ne, jotka palvelevat, tulevat siunatuiksi.

Saksa

Kaksikymmentä naista kirkon Frankfurtin ja Friedrichsdorfin seurakunnista juhlistivat 19. maaliskuuta ukrainalaisia pakolaisia auttaen Apuyhdistyksen, kirkon maailmanlaajuisen naisten palvelujärjestön, 180-vuotisjuhlaa. He hyödynsivät kirkon yhteiskunnallisen palvelun yhteysalustaa, JustServe-ohjelmaa, järjestäessään huonekalujen maalaamisen Caritasin kodittomien pakolaiskeskuksessa Frankfurtissa. Eräs ukrainalaisäiti perheineen oli lomalla Dominikaanisessa tasavallassa, kun konflikti alkoi. Heille ei jäänyt asiakirjoja, pelkät lomavaatteet, ja nyt he ovat turvassa Frankfurtissa. Tämä äiti liikuttui syvästi auttaessaan vapaaehtoisia, jotka ottivat osaa hänen ahdinkoonsa, maalaamaan käyttämättä jääneitä huonekaluja. Yhdessä he maalasivat kalusteet iloisin värein ja kuvioin, ja nyt keskuksen vieraat käyttävät niitä pihakalusteina.

Moldova

Yhteistyössä muiden uskonnollisten järjestöjen kanssa Moldovassa kirkko tarjoaa pakolaisille ruokaa. Moldovan kristillinen avustusyhdistys tarjoaa lämpimiä aterioita kolmella Ukrainan ja Moldovan välisellä rajanylityspaikalla ja on kääntynyt muiden uskonnollisten ryhmien puoleen saadakseen apua pakolaisille. Vapaaehtoiset eri puolilla Moldovaa valmistavat varhain aamulla lämpimiä aterioita, jotka viedään rajanylityspaikoille puoleenpäivään mennessä.  Ateriat koostuvat lihasta, perunoista, riisistä ja vihanneksista. Vapaaehtoiset tarjoavat myös vettä, hedelmiä ja leipää. Jalkaisin rajan ylittävät perheet saavat heti lämpimän aterian. Jopa rajavartijat osallistuvat toimintaan ja auttavat aterioiden jakamisessa pakolaisille sillä aikaa, kun ajoneuvot odottavat jonossa rajan ylittämistä.

Puola

Christina ja David Foote, kirkon kokopäiväiset vapaaehtoiset, raportoivat: ”Ihmisiä saapuu Krakovaan Puolaan matkattuaan kolmen tai neljän päivän ajan. He ovat useimmiten äitejä, joilla on pieniä lapsia ja mukanaan usein isovanhemmat. He ovat väsyneitä matkasta ja kantavat tavaroita ostoskasseissa tai painavissa repuissa.” Pakolaiset ovat selvästi pitäneet pyörillä kulkevia matkalaukkuja taivaan lahjana. Eräs äiti kertoo: ”Lapseni, vanhempani ja minä olimme matkanneet päiväkausia, ja jokaisella oli kaksi reppua. Kun lähetyssaarnaajat tarjosivat minulle pyörillä kulkevia matkalaukkuja, kyyneleet kihosivat silmiini. Tiesin olevani turvassa.”

David lisää: ”Yleensä tulemme juna-asemalle mukanamme neljä matkalaukkua kutakin tiimin jäsentä kohti, eli jopa kaksikymmentä matkalaukkua kerrallaan. Sen jälkeen etsimme asemalta niitä tarvitsevia ihmisiä – ja ne kaikki jaetaan alle kymmenessä minuutissa. Sitten palaamme hakemaan lisää matkalaukkuja – yhtenä päivänä annoimme niitä ainakin kuusikymmentä.” Christina kertoo: "Tämä työ on uuvuttavaa – fyysisesti ja henkisesti. Mutta kun kerromme heille, että ihmiset ympäri maailmaa rukoilevat heidän puolestaan, voi nähdä, kuinka valo syttyy heidän silmissään uudistuneen toivon myötä. Voimme nähdä, että olemme keventäneet jonkun toisen taakkaa ja ehkä jopa olleet vastauksena rukoukseen. Se kaikki on sen arvoista.”

Ranska

Maryna ja hänen kaksi pientä lastaan löysivät uuden alun Mulhousesta Ranskasta paettuaan Ukrainan väkivaltaisuuksia. Heidän tarinansa alkoi kuljetuksen viivästymisillä, raskailla repuilla ja rajalla odottelulla, mutta lopulta he pääsivät junaan kohti länttä. Ranskassa kirkon Mulhousen seurakunnan jäsenet antoivat Marynan perheelle ruokaa, majoituksen, vaatteita ja ystävyyttä. Christophe Mortier, eräs kirkon johtohenkilö, järjesti yhdessä avustusjärjestö APPUISin kanssa uudet ranskalaiset asiakirjat vain viikossa. Seuraavien kolmen vuoden ajan asiakirjat takaavat oikeuden valtion suojeluun, terveydenhoitoon ja taloudelliseen tukeen sekä antavat mahdollisuuden tehdä työtä. Kun lapset pääsivät kouluun, jossa on päteviä opettajia ja uusia ystäviä, perhe voi hengähtää ja alkaa ajatella tulevaisuutta.

Slovakia

Kirkon jäsenet Slovakiassa auttavat aktiivisesti rajan ylittäviä pakolaisia maan itäosassa. He tarjoavat uusille tulijoille lyhytaikaista tai pitkäaikaista majoitusta, auttavat kuljetuksissa sekä tarjoavat ruokaa ja perustarvikkeita. He auttavat pakolaisia myös oikeudellisissa asioissa ja yleisessä perehdyttämisessä sekä kertomalla käytettävissä olevista palveluista. Valtiollisen ja paikallisen yhteisöavun ansiosta pakolaisista huolehditaan hyvin. Slovakialaiset kirkon jäsenet toivottavat saapuvat veljet ja sisaret avosylin tervetulleiksi sunnuntaikokouksiin ja muihin toimintoihin. Kirkko osallistuu aktiivisesti myös lukuisiin humanitaarisiin hankkeisiin yhteistyössä muiden järjestöjen kanssa.

Tšekin tasavalta

Liberecissä Tšekin tasavallassa kirkon paikalliset jäsenet ovat toimineet aktiivisesti useissa hankkeissa, joita on käynnistetty samanaikaisesti kaupunkiin saapuvien pakolaisperheiden auttamiseksi. Jotkut paikalliset jäsenet ovat tarjonneet majoitusta. Toiset jäsenet ja pakolaiset ovat yhdistäneet voimansa ja muuttaneet vuokrattujen seurakuntakeskustilojen vähän käytetyn yläkerran asuinkäyttöön. Eräässä toisessa hankkeessa paikalliset jäsenet ovat tehneet yhteistyötä kreikkalaiskatolisen ja evankelisen kirkon kanssa ja perustaneet äitiys- ja lastenhoitokeskuksen ukrainalaisille äideille ja lapsille. ”Ohjelmasta ja lasten päivittäisestä hoidosta huolehtivat seurakuntamme ukrainalaiset jäsenet”, kertoo Liberecistä kotoisin oleva tšekkiläinen jäsen Bohdana Hanzalová. ”Täällä eri uskontokuntiin kuuluvat äidit voivat hoitaa myös hallinnollisia asioita, ystävystyä muiden äitien kanssa tai etsiä työtä.”

Tyyliopashuomautus:Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkosta kerrottaessa on asianmukaista käyttää kirkon koko nimeä, kun se mainitaan ensimmäisen kerran. Lisätietoja kirkon nimen käyttämisestä löytyy verkossa olevasta Tyyliopas.