Uutistiedote

Vanhin Bednar tapasi eurooppalaisia pioneereja

Apostoli päätti vierailunsa viidessä Keski-Euroopan maassa

”Olemme yhdessä pyhien kanssa, jotka ovat luomassa kirkon perustusta, joka kestää sukupolvien ajan”, sanoi vanhin David A. Bednar Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkon kahdentoista apostolin koorumista matkatessaan lokakuussa palvelutyökiertueella Keski-Euroopassa. Vanhin Bednar ja hänen vaimonsa Susan sekä muita vanhempia johtohenkilöitä vierailivat viidessä maassa: Sveitsissä, Albaniassa, Itävallassa, Unkarissa ja Romaniassa.

Matka alkoi Genevessä Sveitsissä lauantaina 8. lokakuuta 2022 kokouksessa, jossa oli Yhdistyneiden kansakuntien korkean tason diplomaatteja sekä sellaisten maailmanlaajuisten järjestöjen edustajia, jotka tekevät yhteistyötä kirkon kanssa humanitaarisissa hankkeissa. Se päättyi sunnuntaina 16. lokakuuta Bukarestissa erityiseen jumalanpalvelukseen, joka oli tarkoitettu kaikille myöhempien aikojen pyhille Romaniassa.

”Meistä tuntui, että oli aika tulla takaisin ja korottaa äänemme ylistämään näiden ihmisten uskollisuutta ja omistautumista ja lausua heille todistuksemme”, vanhin Bednar sanoi.

Albanian pioneerit

Myöhempien aikojen pyhiin kuuluvat pioneerit Albaniassa olivat odottaneet useita vuosia, että apostoli vierailisi heidän maassaan. ”Taidamme tavallisesti mitata kasvua lukumäärinä. Lukumäärät täällä eivät ole suuria, mutta voimme tuntea Albanian uskollisten pyhien voiman. Koronaviruspandemian aikana on ollut todellinen haaste olla erossa toisistaan, ja nyt he pystyvät palaamaan jälleen yhteen”, vanhin Bednar selitti vieraillessaan Tiranassa, joka on Albanian pääkaupunki ja maan suurin kaupunki.

”Henkilön ei tarvitse työntää käsikärryä ollakseen pioneeri”, sisar Bednar sanoi. ”Täytyy vain osoittaa suurta uskoa etenkin sellaisella alueella, jossa on vain vähän kirkon jäseniä.”

Tiistaina 11. lokakuuta 2022 Tiranassa pidettiin erityinen kokous lähetyssaarnaajille, jotka palvelevat Albaniassa, Kyproksella, Kreikassa, Kosovossa ja Pohjois-Makedoniassa, ja jäsenet täyttivät konferenssihuoneen illan hartaustilaisuudessa.

Jetmir Hysi, Tiranan vaarnan johtaja Albaniassa, sanoi, että kirkko on tänä vuonna saavuttanut virstanpylvään. Lähetyssaarnaajat saapuivat maahan ensimmäisen kerran kesäkuussa 1992.

”Kirkko on ollut täällä noin 30 vuotta. Meillä on nyt nuoria miehiä ja nuoria naisia, jotka ovat solmimassa avioliiton, luomassa omaa perhettä. Niinpä aloitamme toista sukupolvea kirkossa”, presidentti Hysi sanoi.

Dorjana ja Erald Veliu ovat ensimmäinen nuori albanialainen aviopari, joka solmi avioliiton temppelissä. He matkustivat Frankfurtiin Saksaan vihkimistään varten 3. elokuuta 2005. Nykyään he kasvattavat kahta lastaan kirkossa.

”Emme ajattele paljoakaan olevamme pioneereja, koska on paljon muita ihmisiä, jotka ovat tehneet paljon enemmän kuin me ja olleet enemmän mukana kirkossa kuin me”, sanoi Erald Veliu, joka palvelee neuvonantajana vaarnan johtokunnassa. ”Kun ihmiset kysyvät, mitä kirkon jäsenenä oleminen tarkoittaa, me sanomme, että me yritämme olla se johtotähti, se pieni valo, joka ohjaa muita kohti maaliviivaa.”

Parhaillaan tehdään suunnitelmia vuodelle 2023, jolloin Albaniassa juhlitaan kirkon järjestämisen muistojuhlaa.

”Uskon, että tulevaisuus on täällä valoisa. Tälle Vapahtajaan uskomisen perustukselle rakennetaan edelleen hyvin vahvaa rakennelmaa”, vanhin Bednar huomautti.

Keskittyminen ’nousevaan sukupolveen’

Vanhemmat johtohenkilöt keskittivät suuren osan palvelutyöponnisteluistaan nuoriin ja nuoriin aikuisiin, joista käytetään usein nimitystä ”nouseva sukupolvi”, kirkon jatkaessa kasvuaan kohti täysin kehittynyttä kirkkoa Keski-Euroopassa.

Wienissä Itävallassa vanhin Bednar keskusteli uudesta ”Nuorten voimaksi” -oppaasta erityisessä kokouksessa teini-ikäisille ja heidän johtajilleen.

”Tänään kuulin, että Jeesus ja Jumala ovat tukenamme joka ainoa kerta, kun tarvitsemme Heitä”, sanoi eräs itävaltalainen nuori, Jakob Husz.

Sisar Bednar sanoi, että oli jännittävää käydä Wienissä ilmoittamassa uudesta temppelistä kaupungissa.

Oppilaat Cumorah Academysta, joka on Tšekin tasavallassa sijaitseva oppilaitos, osallistuivat toiseen kokoukseen, jossa nuoret aikuiset saivat esittää kysymyksiä apostolille.

”Kirkon nuoret ovat kirkon tulevaisuus. Ja maailmassa, joka käy yhä kaoottisemmaksi ja hämmentyneemmäksi, tunnemme kiireellistä tarvetta auttaa nuoria saamaan lujan perustuksen Kristuksen kalliolle”, vanhin Bednar sanoi.

Temppeleitä Keski-Euroopassa

Samalla kun myöhempien aikojen pyhät Keski-Euroopassa vahvistavat uskoaan, temppeleitä suunnitellaan parhaillaan rakennettavaksi Itävaltaan ja Unkariin.

”Temppeleitä koskeva neuvomme on, ettei saa keskittyä temppeliin vain rakennuksena, niin kauniita ja upeita kuin ne ovatkin. Kyse ei ole rakennuksesta. Siinä on kyse Herrasta Jeesuksesta Kristuksesta ja siitä, kuinka me voimme temppelissä suoritettavien liittojen ja toimitusten kautta liittyä yhteen jakamaan ikeemme Hänen kanssaan, vanhin Bednar opetti.

”Kirkko on vielä alkuvaiheissa täällä. Useimmat meistä ovat ensimmäisen sukupolven jäseniä. – – Koska meitä on vähän, uskon, että se tekee meistä vahvempia, saa meidät arvostamaan kaikkia evankeliumin siunauksia, kuten temppeliä, koska meillä ei vielä ole temppeliä täällä”, sanoi Radu Stoica, romanialainen myöhempien aikojen pyhien pioneeri, joka palvelee piirinjohtajana Brasovissa.

Romaniassa, joka on täynnä ortodoksisia perinteitä, asuu noin 3 000 myöhempien aikojen pyhää.

”Ihmiset uskovat Jumalaan. He ovat kasvaneet uskoen Jumalaan, mutta joskus on vaikeaa muuttaa joitakin asioita”, sanoo piirinjohtaja Stoica, joka liittyi Jeesuksen Kristuksen kirkkoon ollessaan 9-vuotias.

Vanhin Bednar päätti matkansa vieraillen Budapestissa Unkarissa ja Bukarestissa Romaniassa, joissa hän tapasi lähetyssaarnaajia ja paikallisia seurakuntia ennen paluutaan Utahiin.

”Evankeliumin ilo, rakkaus ja yhteenkuuluvuus näkyvät heidän kasvoillaan voimallisin tavoin”, vanhin Bednar sanoi lopuksi.

Tyyliopashuomautus:Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkosta kerrottaessa on asianmukaista käyttää kirkon koko nimeä, kun se mainitaan ensimmäisen kerran. Lisätietoja kirkon nimen käyttämisestä löytyy verkossa olevasta Tyyliopas.