Uutistiedote

25 vuotta yleiskonferenssilähetyksiä suorana Salt Lake Citystä

Kirkkomme yleiskonferenssia seurattiin 25 vuotta sitten huhtikuussa ensimmäistä kertaa Suomessa suorana lähetyksenä. Järjestyksessään 164. konferenssin jotkut kokoukset lähetettiin satelliittiteitse ja simultaanitulkattuna Helsingin II seurakunnan ja Tampereen seurakuntakeskuksiin. Tulkkeina toimivat veljet Ilkka Aura ja Pertti Felin sekä sisar Auli Rämö. Veljet olivat matkustaneet jo viikkoa ennen konferenssia SaltLake Cityyn, jossa tulkeilla oli koulutuskokouksia ja jossa he käänsivät puheitten käsikirjoitukset suomeksi tulkkaustilannetta ja Valkeus-lehden konferenssinumeroa varten. Yleensä käsikirjoitukset tulivat torstaihin mennessä, mutta ensimmäisen presidenttikunnan ja joidenkin apostoleitten puheet viipyivät aivan viime hetkille.

 

Veli Matti Huhtala oli kutsuttu vastaamaan siitä, että lähetyksiä voitiin seurata Suomessa. Hänellä oli apunaan tietysti joukko muita asiaan kuuluvaa tekniikkaa tuntevia. Konferenssin näkyminen seurakuntakeskuksissa vaati uusia teknisiä laitteita, joiden asentajat tulivat Englannista asti. Konferenssiohjelmaa seurattiin valkokankaalta, johon lähetykset heijastettiin videotykeillä. Laitteet eivät olleet halpoja. Veli Huhtalan mukaan jo yksi tykki maksoi pienen auton hinnan verran. Analogiseen tekniikkaan perustuvat laitteet olivat herkkiä eikä ilman jonkinmoisia ongelmia selvittykään.

Tampereella myrsky vaikeutti äänen vastaanottoa ja Helsingissäkin joistakin puheista tulkkaus jäi kuulumatta. Tilannetta koetettiin paikata Helsingissä itse seurakuntakeskuksessa tapahtuneella tulkkauksella, mutta siinä oli omat hankaluutensa. Kuitenkin kokonaisuus oli onnistunut. Pyhät saattoivat seurata paitsi johtavien veljien ja sisarten puheita myös Tabernaakkelikuoron ”Music and the Spoken Word” - lähetystä. Konferenssia seurannut veli Ari Suominen totesi silloisessa Valkeudessa: ”Hieman epäillen ja varautuneena lähdin matkaan, mutta olin positiivisesti yllättynyt tuloksesta”. Sisar Outi Suominen kommentoi: ”Keväiset näkymät temppeliaukiolta ja Tabernaakkelikuoron musiikki ennen suorana lähetetyn konferenssin alkua loivat sopivan hartaan ja vastaanottavaisen tunnelman. Ja oli todella kiinnostavaa seurata urkurien käsien taitavaa liikehdintää viidellä sormiolla.” Sisar Mari Alen teki silloin tekemässään Valkeuden jutussaan yhteenvedon: ”Mikä siunaus nykyinen tekniikka onkaan meille kirkon jäsenille! Voimme kuulla maailmanlaajuisena kirkkona johtavien veljiemme sanomaa meille missä tahansa asummekin – ja mitä kieltä puhummekin.” Noista ajoista tekniikka on parantunut. On siirrytty digitaaliseen aikaan, ja nyt lähetyksiä voidaan seurata paitsi seurakuntakeskuksissa myös suoraan kotisohvilta.

Tyyliopashuomautus:Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkosta kerrottaessa on asianmukaista käyttää kirkon koko nimeä, kun se mainitaan ensimmäisen kerran. Lisätietoja kirkon nimen käyttämisestä löytyy verkossa olevasta Tyyliopas.