Uutistiedote

Äidit kokevat iloa myös haasteellisina aikoina Mietteitä koronaviruspandemian aikana

Yhdessä yössä perheiden elämä eri puolilla Eurooppaa ja maailmanlaajuisesti muuttui, kun yksi kerrallaan maat ottivat käyttöön poikkeustilamääräyksiä vähentääkseen koronaviruksen leviämistä. Kouluja ja kirkkoja suljettiin, puistoja ja leikkikenttiä laitettiin kiinni, häitä peruttiin, muistotilaisuuksia lykättiin, monia työntekijöitä pyydettiin työskentelemään kotoa käsin ja eristäytymiskäytännöt vähensivät kanssakäymistä sukulaisten ja ystävien kanssa.

Keskeistä kodissa on, että äiti ja isä auttavat jokaista perheenjäsentä kasvamaan henkilökohtaisesti, hengellisesti ja henkisesti. Tässä kuussa, jolloin monissa maissa kunnioitetaan äidin roolia, viisi äitiä eri puolilta Eurooppaa kertoo vilpittömistä huolistaan ja ajatuksistaan auttaessaan perhettään selviytymään näinä epävarmoina aikoina.

He ovat

Debra – Springhead, Oldham, Englanti

Neljän lapsen äiti ja kolmen lapsen isoäiti

Emily – Stuttgart, Saksa

Vuoden ja kahden kuukauden ikäisen tyttären äiti

Juliana – Tirana, Albania

Kahden lapsen, 7- ja 4-vuotiaiden, äiti

Dominika – Iași, Romania

Kaksivuotiaan tyttären äiti

Renate – Leimuiden, Hollanti

Neljän pojan ja yhden tyttären äiti

Huolia ja haasteita

”Vanhin tyttäremme työskentelee etulinjassa julkisessa terveydenhoitojärjestelmässä, joten jokainen päivä on pieni huolenaihe etenkin, kun hän palaa joka päivä kotiin perheensä luo”, Debra sanoo. ”Keskimmäinen tyttäreni ja hänen miehensä ovat yrittäjiä – –, ja he pysyvät kotona pitäen kotikoulua kahdelle lapselleen mutta eivät ansaitse lainkaan tuloja.”

Hän jatkaa: ”Vaikka elämä on tällä hetkellä haaste, minulla on rauha. Minulla on luja todistus, että presidentti Nelson (Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkon presidentti) on valmistanut meitä hyvin juuri tällaista tilannetta varten.”

Emily kertoo: ”Minua on venytetty äärirajoille, joiden en tiennyt olevan olemassa. Vaikka äitinä oleminen näin emotionaalisesti vaikeina aikoina on uuvuttavaa, äitiys tekee minut onnellisemmaksi kuin olen ikinä ollut, koska [tyttäreni] saa minut tuntemaan itseni tarpeelliseksi ja rakastetuksi. Hänen vuokseen työskentelen kovasti pysyäkseni onnellisena, koska hän tarvitsee sitä, että olen onnellinen.”

Emily
Emily ja hänen tyttärensä nauttivat yhdessäolosta© 2020 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.

Juliana sanoo: ”On ollut vaikeaa kokea näitä muutoksia niin lyhyessä ajassa. Minua auttaa eteenpäin tieto siitä, että tämä tilanne päättyy joskus. Tiedän, että taivaallinen Isä on tietoinen tilanteesta. Olen tuntenut Hänen kätensä vaikutuksen elämässämme tänä haasteellisena aikana.”

”Ennen kaikkea tätä me kävimme asioilla yhdessä, menimme leikkikentälle tai puistoon haukkaamaan raitista ilmaa ja annoin tyttäreni kuluttaa siellä tarmoaan”, Dominika sanoo. ”Nyt nuo asiat eivät ole enää mahdollisia, ja koska asumme kerrostaloasunnossa, meillä ei ole omaa takapihaa, jossa viettää aikaamme, joten saamme ainoastaan päivittäisen puolen tunnin kävelymme korttelin ympäri.”

Dominika
Dominika, hänen miehensä Radu ja heidän tyttärensä Amelia viettävät aikaa ulkosalla© 2020 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.

Ajan käyttämistä parhaiten kotona

Juliana sanoo, että kotielämän dynamiikan muututtua ”kodistamme on tullut työn, koulun ja perhe-elämän sekoitus. Myönnän sen, että ensimmäiset pari viikkoa olivat kaoottisia, kun yritimme sovittaa päivittäisen rutiinin epätavalliseen tilanteeseen. Siksi päätin, että meidän pitää laatia aikataulu, jotta saisimme epätavallisen tilanteen tuntumaan normaalimmalta.”

Hän sanoo: ”Rutiineihimme kuuluu liikuntaa, läksyjä, lukemista, taiteilemista ja paljon leikkimistä. Täytyy myöntää, että se voi olla tylsää, joten aina muutaman päivän välein kokeilemme jotakin erilaista kuten eväsretki asuntomme parvekkeella, herkkujen leipominen, asuntomme koristeleminen askarteluilla pääsiäiseksi, Earth Day -ilmastotapahtuma tai elokuvailta popcorneineen.”

Renatella on kolme teini-ikäistä ja kaksi nuorempaa lasta. Hän kertoo: ”Me kaikki seitsemän olimme kotona pari viikkoa melko pienessä talossa. – – Oli melkoinen haaste pitää melutaso alhaalla, jotta mieheni voisi osallistua työkokouksiinsa vailla liian monia häiriötekijöitä.”

Renaten mukaan ”lukutunnin” ottamisesta ohjelmaan on tullut jokaisen lempihetki päivästä. Myös aterian valmistaminen kahden kesken on auttanut jokaista lasta oppimaan uusia taitoja ja johtanut ”IHASTUTTAVIIN aterioihin”.

Renate
Renate laittamassa ruokaa 16-, 11- ja 8-vuotiaiden lastensa kanssa© 2020 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.

Debra sanoo: ”Elämä on muuttunut huomattavasti. Meillä on ollut huhtikuun aikana kolmet syntymäpäivät perheessä, jolloin olemme laulaneet onnittelulaulut Zoomin kautta ja jakaneet syntymäpäiväkakun palasia perheelle – tietenkin turvallisen välimatkan päästä!! Meillä on joka perjantai-ilta perhehetki, jolloin käymme läpi kuulumiset ja pidämme perheen kesken tietovisan. Se on ollut erinomainen keino pysyä kosketuksissa.”

4 Debra Caffery.jpg
Debra ja hänen miehensä heidän lastensa ja lastenlastensa kanssa2020 Intellectual Reserve, Inc. Všechna práva vyhrazena.

Opittua

”Se, että vietämme paljon aikaa perheen kanssa kotona, on auttanut minua tuntemaan perheenjäseniä paremmin ja tietämään, mistä he pitävät ja eivät pidä. Olen myös oppinut olemaan elämässäni ennakoiva”, Juliana sanoo. ”Vaikka en voi muuttaa ympärilläni olevaa tilannetta, voin muuttaa sen, miten asennoidun tilanteeseen. Voin olla ennakoiva ja päättää olla onnellinen ja pysyä myönteisenä.”

Muttertag 2020
Juliana ja hänen lapsensa maalaavat kauniita kuvia2020 by Intellectual Reserve, Inc. Alle Rechte vorbehalten.

Dominika sanoo: ”Tietenkin on monia asioita, joita emme voi tehdä pandemian vuoksi, mutta olen oppinut valitsemaan keskittymisen asioihin, joita voimme tehdä ja joita saamme tehdä pandemian vuoksi. Uskon syvästi siihen, että on olemassa syy, miksi näin tapahtuu, ja tiedän, että Jumala on ohjaksissa.”

”Olen oppinut, että vaikka koronavirustauti on iso koettelemus koko maailmalle, se on auttanut meitä saamaan ’pienen palan taivasta kotiimme’”, Renate sanoo. ”Jotenkin me keskitymme paremmin asioihin, joita haluamme todella toteuttaa perheessämme.”

Ilon löytämistä

Kertoessaan, mistä hän nauttii eniten äitinä olemisessa, Emily sanoo näin tyttärestään: ”Hän antaa minulle suuremman tarkoituksen elämässä kuin mikään muu ennen tai tulevaisuudessa! Kun näen hänen intonsa aivan tavallisia asioita kohtaan (kuten taivasta, ohi kulkevaa ihmistä, likaläiskää maassa), se saa minut näkemään tämän maailman ihmeitä eri silmin ja vaalimaan pieniä asioita elämässä.”

”Minusta se, että saa seurata ihmisen kasvua ja kehitystä aivan silmiensä edessä, on jotakin, mistä olen eniten ihmeissäni”, Dominika sanoo. ”Saan olla eturivin paikalla ja olen hyvin kiitollinen siitä. Minulle aivan hämmästyttävää äitinä on myös se, että tunnen mitä puhtainta ja syvällisintä rakkautta lastani kohtaan ja että saan häneltä vastarakkautta.”

”On aina vaikea selittää, mitä äiti tuntee jälkeläisiään kohtaan, mutta olen kuullut sanottavan, että se on lähinnä sitä, mitä taivaallinen Isämme tuntee meitä kohtaan”, Debra sanoo. ”Rakastan herkkiä hetkiä, joista olen nauttinut jokaisen neljän lapseni ja kolmen lapsenlapseni kanssa koko yhteisen elämämme ajan – –, ja ennen kaikkea sitä, kuinka he välittävät muista ihmisistä.”

Äitienpäivä 2020

”Äitienpäivä on aivan varmasti erilainen tänä vuonna. Yleensä käymme äitini luona, mutta tällä kertaa tapaamme hänet verkossa”, Renate sanoo. ”[Olen] hyvin kiitollinen siitä, että elämme aikana, jolloin tekniikan avulla voimme pysyä yhteydessä toisiimme – – ja olen hyvin kiitollinen Hengen kuiskauksista, joiden ansiosta voimme tuntea iloa, puhdasta iloa ongelmallisessa maailmassa.”

Tyyliopashuomautus:Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkosta kerrottaessa on asianmukaista käyttää kirkon koko nimeä, kun se mainitaan ensimmäisen kerran. Lisätietoja kirkon nimen käyttämisestä löytyy verkossa olevasta Tyyliopas.