Uutistiedote

Hygieniapussit tuovat lämpimän tunteen ihmisarvosta

Koronavirusepidemian aikana kirkon yhteydet kansalaisjärjestöihin ovat vahvistuneet. Suomen lähetyskenttä ja Helsingin vaarnan Apuyhdistyksen johtokunta etsivät palvelutilaisuuksia vastatakseen yhteisön tarpeisiin – ajatuksena oli käyttää hyväksi pandemian aikana lisääntynyttä kotona vietettyä aikaa.

Keskustelut Diakonissalaitoksen kanssa käynnistivät lähetystoimiston ja Apuyhdistyksen yhteisen projektin: tarkoituksena on huolehtia kodittomista jakamalla hygieniapusseja, koska ”tällä hetkellä apua tarvitsevia on paljon, eikä tarve ole poistumassa”. Aina kun järjestön yhteyshenkilön kanssa on oltu yhteydessä, sanoma on ollut sama: ”On hienoa, että haluatte auttaa meitä.” Vaarnaan kuuluville sisarille kerrottiin projektista sosiaalisen median ja paikallisten Apuyhdistysten välityksellä. Kristuksen kaltainen rakkaus levisi nopeasti, ja sisaret ryhtyivät rakkauden työhön pisto pistolta ompelemalla hygieniapusseja ja hankkimalla pyyheliinoja kodittomille. Yksi monta pussia valmistanut sisar kirjoitti: ”Näitä [pusseja] on kiva tehdä, ja tuntuu hyvältä tietää, että ne menevät tarpeeseen.” Suomessa olevilla lähetyssaarnaajilla on muitakin yhteisiä palveluprojekteja Diakonissalaitoksen kanssa. He esimerkiksi kirjoittavat kirjeitä ja kortteja hoivakotien asukkaille ja kotona pysytteleville henkilöille lähettääkseen tervehdyksiä iäkkäille ihmisille, joiden yhteydet ulkomaailmaan ovat nykyään rajalliset.

Diakonissalaitos ilmoitti meille, että olisi mukava saada 30 pussia. Ei kestänyt kauankaan ennen kuin tuo määrä oli saavutettu ja suuresti ylitetty. Pussien ompelemista jatketaan edelleen, mutta kun ensimmäiset 60 pussia ja noin 200 pyyheliinaa olivat valmiina, ne lähetettiin lähetystoimistoon, ja lähetyssaarnaajat täyttivät ne kirkon hätäpakkauksen mukaisilla hygieniatuotteilla. Hygieniapussien hankkiminen oli lähetyskodissa saatu innoitettu ajatus – ja iloinen yllätys järjestön työntekijöille, jotka täytetyt pussit nähdessään ilahtuivat kyyneliin asti. Heitä hämmästytti myös toiminnan nopeus: tarvetta koskeva keskustelu oli käyty vain kaksi viikkoa ennen pussien tuomista; mutta vieläkin enemmän heitä liikutti sisarten ja lähetyssaarnaajien uhraama aika.

Paitsi että hygieniapussit tarjoavat pienen henkilökohtaisen säilytyspaikan ja tarpeellisia tuotteita, meille kerrottiin niiden tuovan myös tunteen ihmisarvosta. Pussien mukana on teksti: ”’Ystäviemme ystävät ovat meidän ystäviämme’ – Ranskalainen sananlasku. Toivotan kanssasi alkavan kesän tervetulleeksi!” Kaikki osallistujat toivovat tuovansa pussin saajille toivoa ja yhteenkuulumisen tunnetta – toivoa, ”joka auttaa saajia selviämään uuden kodin saamiseen asti”.

Pini Kemppainen, Helsingin vaarnan Apuyhdistyksen johtaja

Tyyliopashuomautus:Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkosta kerrottaessa on asianmukaista käyttää kirkon koko nimeä, kun se mainitaan ensimmäisen kerran. Lisätietoja kirkon nimen käyttämisestä löytyy verkossa olevasta Tyyliopas.