Uutistiedote

John A. Widtsoen patsas paljastettu Frøyassa Norjassa

Kesäkuun 17. päivänä 2017 Frøyassa Norjassa paljastettiin patsas John A. Widtsoen (1872–1952) kunniaksi. Hän palveli Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkon kahdentoista apostolin koorumin jäsenenä vuodesta 1921 kuolemaansa asti vuonna 1952. Paikalla oli vanhin Paul V. Johnson Euroopan vyöhykkeen johtokunnasta vaimonsa Jillin kanssa. Niiden yli 180 henkilön joukossa, jotka olivat kokoontuneet kunnioittamaan John Widtsoeta, oli hänen jälkeläisiään, yli sata vierasta Yhdysvalloista sekä huomattavia hallituksen edustajia, paikallisia vaikuttajia, kirjailijoita ja tutkijoita.

Puhuessaan John Widtsoen elämän tärkeydestä Euroopan vyöhykkeen johtaja Paul V. Johnson sanoi: ”Hän oli merkittävä mies, teoreetikko, kirjailija ja rakastettu kirkon apostoli. Meille on kunnia osallistua tähän muistojuhlaan.”

Tapahtuman oli järjestänyt Frøyan historiallinen seura (Frøya historielag) kaiken sen kunniaksi, mitä John Widtsoe sai aikaan elämässään. Tilaisuuden isäntänä toimi Gustav Witzøe, joka on John Widtsoen jälkeläinen ja SalMar ASAn perustajia ja pääomistaja.

Kolmipäiväinen tapahtuma alkoi perjantaina 16. kesäkuuta nähtävyyksien katselulla ja veneajelulla SalMarin lohiviljelmillä.

Patsas paljastettiin keskipäivällä 17. kesäkuuta, ja tilaisuuden johti Frøyan pormestari Berit Flåmo. Patsaan on veistänyt Dennis Smith yhteistyössä Utahissa Yhdysvalloissa sijaitsevan Alpinen Main Street Galleryn kanssa. Patsas on Frøyan historiallisen seuran lahja kunnanvaltuustolle siinä toivossa, että se muistuttaa nuoria siitä, miten tärkeää on hankkia lukion jälkeistä koulutusta, ja innoittaa siihen. Patsaan paljastusseremonian jälkeen hotelli Frøyassa oli muistokonsertti ja päivällinen.

Sunnuntaina 18. kesäkuuta hotelli Frøyassa pidettiin kokous, jossa Frøyan Blue Center of Competencen johtaja tapasi johtajia Utahin yliopistosta, Brigham Youngin yliopistosta ja Utahin osavaltiollisesta yliopistosta. He keskustelivat mahdollisuudesta perustaa sekä opiskelijavaihto-ohjelma Norjan teknis-luonnontieteellisen yliopiston ja yhdysvaltalaisten yliopistojen välillä että John A. Widtsoen stipendiohjelma.

Berit Flåmo, Frøyan kunnan pormestari, sanoi: ”Olemme ylpeitä saadessamme tänne Frøyaan John A. Widtsoen patsaan, ja toivon, että patsas on innoituksena Frøyan asukkaille. Tarvitsemme lisää tutkimusta ja kehitystä kalanviljelyssä ja toivomme, että John A. Widtsoen akateeminen esimerkki innoittaa Frøyan nuoria tavoittelemaan korkeampaa koulutusta.”

John A. Widtsoe muutti Norjasta leskiäitinsä ja veljensä kanssa Loganiin Utahiin vuonna 1883. Hän valmistui Brigham Youngin yliopistosta vuonna 1891 ja Harvardin yliopistosta vuonna 1894. Hän suoritti tohtorin tutkinnon Göttingenin yliopistossa Saksassa, ja hänestä tuli kansainvälinen asiantuntija ankarien ilmastojen maatalouskemiassa. Hän oli myös arvostettu kastelun ja kuivien alueiden maatalouden asiantuntija. John Widtsoe oli aktiivinen tiedemaailmassa ja toimi Utahin maatalouskorkeakoulun rehtorina vuosina 1907–1916 sekä Utahin yliopiston rehtorina vuodesta 1916 vuoteen 1921, jolloin hänet kutsuttiin kahdentoista apostolin koorumiin. Hän palveli Euroopan lähetyskentän johtajana vuosina 1926–1932. Hän on kirjoittanut sekä uskontoon liittymättömiä että teologisia teoksia ja kaksi omaelämäkertaa.

Tyyliopashuomautus:Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkosta kerrottaessa on asianmukaista käyttää kirkon koko nimeä, kun se mainitaan ensimmäisen kerran. Lisätietoja kirkon nimen käyttämisestä löytyy verkossa olevasta Tyyliopas.