Uutistiedote

Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkko Albaniassa

Uskonto saa päähuomion niiden Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkon jäsenten päivittäisessa elämässä, jotka asuvat pienessä, nuoressa Albanian demokraattisessa valtiossa, joka sijaitsee Balkanin niemimaalla Euroopassa. Uskonnonvapaus, joka on kukoistanut kommunismin päättymisen jälkeen, suo ihmisille mahdollisuuden noudattaa omia uskonkäsityksiään itse haluamallaan tavalla. Ja tämä usko kasvaa vakaasti väestön keskuudessa, jossa noin 70 prosenttia on sunnimuslimeja, 20 prosenttia ortodokseja ja 10 prosenttia roomalaiskatolisia.

Vuonna 1991 kirkkoa edustaneet johtohenkilöt, vanhin Dallin H. Oaks ja Hans B. Ringger, kävivät Albaniassa ja aloittivat kirkollisten suhteiden luomisen, ja helmikuussa 1992 Albanian valtiovallan edustajat toivottivat kaksi kokoaikaista MAP-kirkon humanitaarisen avun lähetyssaarnaaja-avioparia tervetulleiksi palvelemaan maassa. Saman vuoden kesäkuussa neljä kokoaikaista nuorta lähetyssaarnaajavanhinta siirrettiin sinne muilta Euroopan lähetyskenttien alueilta aloittamaan Jeesuksen Kristuksen evankeliumin opettaminen, ja heinäkuussa Blendi Kokona kastettiin Albanian ensimmäisenä käännynnäisenä. Nyt vain hieman yli 20 vuotta myöhemmin jäseniä on yli 2 300. Maaliskuun 9. päivänä vuonna 2014 maan pääkaupungissa Tiranassa järjestettiin vaarna, jonka johdossa on tehtävään asetetut johtajat ja joka käsittää muutaman paikallisen seurakunnan maantieteellisen alueen. Vaarnanjohtajaksi kutsuttiin Medlir Mema, ja hänen ensimmäiseksi neuvonantajakseen Sparti Kashari ja toiseksi neuvonantajakseen Olsi Agalliu.

Lauantai-iltana ennen sunnuntaina tapahtunutta vaarnan perustamista yli 400 kirkon jäsentä, joiden joukossa oli ystäviä ja vieraita, kokoontui yhdessä kulttuurijuhlaan, joka pidettiin Tiranan kansainvälisessä hotellissa.  Koska 8. maaliskuuta on kansallinen äitienpäivä, tilaisuudessa otettiin ilolla vastaan kunnianosoitus äideille, kun taitava tenori Juljan Gjordeshi ja kirkon kuoro lauloivat hengellisiä lauluja, jotka huipentuivat kansallishymniin.  Vanhin Patrick Kearon, neuvonantaja Euroopan vyöhykkeen johtokunnassa, ja Albanian lähetysjohtaja Andrew Ford olivat pääpuhujia. Paikalla oli läsnä valtiovallan edustajia sosiaaliministeriöstä sekä kulttuuri- ja opetusministeriöstä ja lisäksi muita paikallisia ja valtiollisia johto- ja arvohenkilöitä.  Kaikki osallistuivat yhdessä ilon ja palvelun toveruudessa.    

Muiden palveleminen on Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkon tunnusmerkki, ja monet menestykselliset humanitaariset hankkeet ovat tarjonneet apua sitä tarvitseville Albaniassa. Tämän vuoden tammikuussa Äiti Teresan sairaalalle Tiranassa lahjoitettiin suuresti kaivattu näöntutkimislaite sekä annettiin koulutusta laitteen käytöstä. Lisäksi Äiti Teresan äitiyssairaalalle lahjoitettiin tärkeä sairaalatarvike – ultraäänilaitteen komponentti – edistämään odottavista äideistä huolehtimista. 

Joulukuussa 2013 Qukesin terveyskeskukseen lahjoitettiin laitteita, tarvikkeita ja arkistokaappeja. Tämä terveyskeskus palvelee sekä tämän pienen kaupungin että 12 ympäröivän kylän asukkaita, jotka kaikki asuvat kaukana kaikista sairaaloista.  Saman kuukauden aikana Pohjois-Albanian vuoristoalueilla asuville monille perheille jaettiin huopia ja vaatteita. Lisäksi yhteistyössä Albanian vammaisten oikeudet -säätiön kanssa yli 500 innokkaalle vastaanottajalle luovutettiin uusi pyörätuoli.  Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkon jäsenet, joista usein käytetään nimitystä mormonit, jatkavat palvelemista ja toivottavat iloiten ja lämpimästi kaikki mukaan joukkoonsa, pyrkien näin osoittamaan todeksi albanialaisen kansallisen tunnuslauseen ”talo on aina avoinna vieraille”.

Tyyliopashuomautus:Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkosta kerrottaessa on asianmukaista käyttää kirkon koko nimeä, kun se mainitaan ensimmäisen kerran. Lisätietoja kirkon nimen käyttämisestä löytyy verkossa olevasta Tyyliopas.