Uutistiedote

Pienestä hartaustilaisuudesta historialliseen lähetykseen – kuinka vuoden 2022 Joulun ihmeen todistajia – Kristuksen vertauskuvia -konsertti sai alkunsa

Viime vuoden Joulun ihmeen todistajia -konsertin, jonka tuotti Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkko Euroopassa, piti alun perin olla vain pienimuotoinen konsertti paikallisessa vaarnakeskuksessa Italiassa. Itse asiassa sen nimi ei ollut lainkaan Joulun ihmeen todistajia – se oli vain Grammy-ehdokkuuden saaneen viulisti Jenny Oaks Bakerin avokätinen tarjous esittää perheensä kanssa joulukonsertti Roomassa muutamalle sadalle paikalliselle pyhälle. Niin viihdyttävää ja innoittavaa kuin se varmasti olisikin ollut, vaikutti siltä, että Herralla oli mielessään suurempia suunnitelmia.

Vastikään kutsuttu vyöhykkeenjohtaja vanhin Massimo De Feo ajatteli, että jatkuvan koronaviruksen aiheuttaman väsymyksen valossa Jennyn ohjelma voisi olla täydellinen lahja kaikille Euroopan vyöhykkeellä. Kuin ihmeenomaisesti se, mikä alkoi pienenä takkavalkeailtana, muuttui historialliseksi lähetykseksi, jota on katseltu paitsi kaikkialla Euroopassa myös eri puolilla maailmaa. Joulun ihmeen todistajia -konsertti kuvattiin Rooman temppelin vierailukeskuksessa sekä maineikkaassa Neitsyt Marian kirkossa Kööpenhaminassa. Konsertissa esiintyivät Jenny Oaks Baker ja Family Four, Alex Sharpe, joka kuului aiemmin Celtic Woman -yhtyeeseen, sekä arvostettu tanskalainen myöhempien aikojen pyhiin kuuluva näyttelijä Tomas Kofod, ja päätössanoina kuultiin vanhin De Feoa ja presidentti Dallin H. Oaksia kirkon ensimmäisestä presidenttikunnasta. Kun otetaan huomioon tapahtuman vaatimaton alku ja se tosiasia, että koronapandemia uhkasi tapahtuman järjestämistä alusta loppuun asti, se oli ihmeellinen menestys.

Käsikirjoittajalle, ohjaajalle ja tuottajalle Brian Cordraylle konsertin menestys johti kuitenkin väistämättä uusiin kysymyksiin: Mitä kirkko Euroopassa voisi tehdä ensi vuonna tämän kokemuksen pohjalta? Keitä he värväisivät mukaan uuteen esiintyjäkaartiin? Mitä lauluja he laulaisivat? Missä he esiintyisivät? Kuka toimisi kertojana? Kuinka he voisivat tehdä käsikirjoituksesta mielenkiintoisen? Ja lopuksi, kuinka hän voisi kutsua konserttiin saman hengen kuin aiemmassa konsertissa ja samalla rakentaa sen lähtökohdan pohjalta?

Kaikki nämä ja muut kysymykset heidän piti ratkaista ja osa niistä jo tämän vuoden tammikuussa. Seuraamalla Herran ohjausta ja kulkemalla eteenpäin uskossa askel kerrallaan tuotantoryhmä aloitti periaatteessa tyhjältä pöydältä ja on saanut aikaan joulun mestariteoksen.

Taiteilijoiden rekrytointi

Alusta alkaen yksi asia on ollut selvää – konsertin pitää tuntua selvästi eurooppalaiselta. Vaikka viime vuoden tapahtumaan liittyvät olosuhteet tekivät minkä tahansa maailmanluokan kykyjen kokoamisen vaikuttavaksi, niin tänä vuonna, kun aikaa valmistautumiseen on ollut enemmän, tuotantoryhmä halusi rekrytoida kokonaan eurooppalaisen esiintyjäjoukon, minkä he lopulta tekivätkin.

Käyttämällä Hollywoodissa hyväksi havaittua lähestymistapaa eli toimimalla kontaktien kautta vyöhykkeen tiimi otti yhteyttä myöhempien aikojen pyhiin kuuluvien ammattiesiintyjien verkostoon kaikkialla Euroopassa. Puhelut ja sähköpostiviestit johtivat nopeasti esittelyihin ja epävirallisiin projektipuheisiin. Tuottajien iloksi he pystyivät pian rekrytoimaan eri kansallisuuksia ja genrejä edustavia muusikoita, jotka kaikki rakkaudesta Vapahtajaa kohtaan ovat tarjonneet aikaansa ja kykyjään ilmaiseksi.

Jack ja Marta Tyndale-Biscoe (UK ja Espanja) – Pianisti Jack Tyndale-Biscoe on opiskellut musiikkia kolmella mantereella ja tehnyt kiertueita laajalti eri puolilla Eurooppaa. Hän on tällä hetkellä klassisen musiikin Talent Unlimited U.K. ja DEBUT-artisti. Marta on katalonialainen pianisti ja pedagogi. Kumpikin on opettanut tuntiopettajana musiikkia ja kieliä Brigham Youngin yliopistossa Idahossa ennen muuttoaan Lontooseen.

Vesna ja Igor Gruppman (Serbia ja Ukraina) – Grammy-palkitut viulistit Igor ja Vesna Gruppman tapasivat Moskovan konservatoriossa ja ovat sittemmin tehneet uskomattoman menestyksekkään musiikkiuran esiintyjinä, kapellimestareina ja opettajina. He asuvat nykyään Rotterdamissa Alankomaissa, missä Igor toimii Rotterdamin filharmonisen orkesterin konserttimestarina ja Vesna opettaa alttoviulun soittoa Rotterdamin konservatoriossa.

Constanze ja Wolfgang Gebauer (Itävalta ja Saksa) – Wolfgang ja Constanze Gebauer, jotka ovat molemmat taitavia oopperalaulajia, tapasivat ensimmäisen kerran lavalla eivätkä ole sen jälkeen koskaan jättäneet sitä, vaan ovat esiintyneet yhdessä oopperoissa, musikaaleissa ja konserteissa kaikkialla Euroopassa.

Naura (Espanja) – Naura on opiskellut musiikkia kahdessa espanjalaisessa oppilaitoksessa ja on esiintynyt lukuisissa konserteissa soolosopraanona, ja häntä ovat säestäneet muun muassa Navarran sinfoniaorkesteri sekä Pamplonesa-orkesteri.

Ruth Lorenzo (Espanja) – Ruth, joka tunnetaan laajalti 5. sijastaan ohjelmassa X Factor U.K., on menestynyt soolourallaan, tehnyt kolme listoille päässyttä albumia, neljä kiertuetta Espanjassa ja erityisesti on saanut yhden Espanjan kaikkien aikojen parhaista sijoituksista Eurovision laulukilpailussa.

Alex Sharpe (Irlanti) – Alex tunnetaan parhaiten kuulumisesta Celtic Woman -yhtyeeseen, joka on ollut Grammy-ehdokkaana, ja hän on ollut pääesiintyjänä eri musikaaleissa ja sooloesityksissä eri puolilla maailmaa.

Salome Moana (Sveitsi) – Salome on suorittanut sekä kandidaatin- että maisterintutkinnon Baselin musiikkiakatemiassa Sveitsissä. Hän on nouseva improvisoiva jazz-pop-artisti, joka julkaisi ensialbuminsa vuonna 2020. Toinen albumi on tarkoitus julkaista keväällä 2023.

Louis ja Per Herrey (Ruotsi) – Louis ja Per Herrey ovat kaksi kolmesta jäsenestä The Herreys -poikabändissä, joka voitti Eurovision laulukilpailun vuonna 1984. Se käynnisti uran, johon sisältyi kymmenen studioalbumia ja valtava kiertuemenestys.

Ohjelmiston valinta

Vaikka viime vuoden ohjelmassa oli enimmäkseen kauniita instrumentaalikappaleita, tänä vuonna esityksissä painotetaan sekä instrumentaali- että laulukappaleita. Tätä tarkoitusta varten tuotantoryhmä värväsi avuksi Jenny Oaks Bakerin, viime vuoden konsertin pääesiintyjän, joka yhteistyössä palkitun säveltäjä Kurt Bestorin kanssa on luonut rakkaisiin eurooppalaisiin joululauluihin uusia sovituksia, jotka kuvastavat konsertin ainutlaatuisia teemoja.

  • Alkusoitto: Orkesteri
  • Tu Scendi Dalle Stelle: Naura
  • Nu Tändas Tusen Juleljus [Nyt syttyy valot tuhannet]: Herreyt
  • O Tannenbaum [Oi kuusipuu]: Gebauerit
  • Holly & Ivy: Salome
  • O Come All Ye Faithful [Nyt riemuiten tänne]: Tyndale-Biscoet
  • Carol of the Bells: Gruppmanit
  • Joy to the World [Riemuitse, maa]: Ruth
  • In the Bleak Midwinter [Talviyöhön synkkään]: Alex
  • Finaali: O Holy Night [Oi jouluyö] – kaikki

Kun esiintyjiltä kysyttiin heidän suosikkiaan konsertissa, useampi kuin yksi mainitsi Bestorin alkuperäisen sovituksen jouluklassikosta O Holy Night [Oi jouluyö]. Tästä arvostettu pianisti Jack Tyndale-Biscoe totesi: ”Toivomme, että ne, jotka kuuntelevat, varsinkin tätä viimeistä numeroa – sekä kirkkoomme kuuluvat että monet muut ystävämme – voidaan saada tuntemaan suurempaa kunnioitusta ihmiskunnan historian pyhää yötä kohtaan, tuntemaan enemmän valoa sielussaan ja sydämessään ajatellessaan Vapahtajan lahjaa ja lopulta tuntemaan enemmän rakkautta, kun he pohtivat joulun ydintä: kiitollisuutta ja antamista.”

Sijainnin löytäminen

Joskus oikea polku avautuu vasta sen jälkeen, kun on otettu ensimmäinen askel tuntemattomaan. Niin kävi tämän vuoden konsertin suhteen. Ajatuksena oli etsiä paikka, joka yhdistäisi katsojat ainutlaatuisella tavalla Jeesuksen aikaan silloisen Rooman valtakunnan raunioiden kautta, mutta monet tunnetuimmista italialaisista kohteista olivat valitettavasti liian kalliita. Kun esiintyjiä rekrytoitiin, Cordray tutustui Ruth Lorenzoon, yhteen Espanjan kirkkaimmista tähdistä, joka tutustutti hänet UNESCOn maailmanperintökohteeseen Espanjan Méridassa, jossa on vain 25 vuotta ennen Kristuksen syntymää perustetun roomalaisen maakuntapääkaupungin rauniot. Useiden neuvottelujen jälkeen hallinto salli vasta nyt lokakuussa sen, että kuvausten taustana voitaisiin käyttää roomalaista arkkitehtuuria.

Tästä ympäristöstä solisti Alex Sharpe on sanonut: ”Espanjan Méridan roomalaisen amfiteatterin puitteet ovat henkeäsalpaavat, ja ne veivät minut välittömästi ajassa taaksepäin. Lavalla oleminen ja laulaminen tähtien alla auttoivat minua kuvittelemaan Marian ja Joosefin hyvin vaatimattomassa ympäristössä tuomassa maailmaan Vapahtajan ja toivon odotusta.”

Joulukertomuksen kerronta

Viime vuoden konsertin upeana kertojana toimi tanskalainen näyttelijä Tomas Kofod, joka aiemmin esitti Jeesuksen Kristuksen pyhää roolia kirkon tuottamassa elokuvassa The Testaments. Tällä kertaa tuotantoryhmä etsi naisääntä, ja se onnistui saamaan mukaan brittiläisen Savannah Stevensonin, jonka monet kirkon jäsenet saattavat tuntea näyttelijänä, joka on esittänyt Kristuksen äitiä Mariaa Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkon Raamattu-videoissa. Cordray sanoo, että Stevenson ”on tuonut kertojan rooliin lämpöä ja ammattitaitoa”.

Kun Stevensonin kyvyt oli saatu käyttöön, vyöhykkeen tuotantotiimi alkoi etsiä Yhdistyneestä kuningaskunnasta kuvauspaikkaa, jossa kuvausryhmä voisi kuvata kerrontaosuudet. Kun he etsivät täydellistä viktoriaanisen aikakauden tapahtumapaikkaa, paikalliset kirkon jäsenet ehdottivat Charles Dickens -museota Lontoossa. Cordrayn käsikirjoituksen kannalta tämä osoittautui käänteentekeväksi seikaksi, sillä hän huomasi, että hänellä oli mahdollisuus hyödyntää kirjoituksessaan Dickensin klassikkotarinaa Joululaulu. Cordray sanoo: ”Onhan selvää, että Scroogen matka on hengellinen ja sen aikana hän oppii tulemaan enemmän Kristuksen kaltaiseksi. Emmekö me kaikki halua juuri sitä?”

Tuotantoryhmä sai jo varhaisessa vaiheessa idean pohtia, miten erilaiset jouluun liittyvät asiat, joita usein pidetään varsin maallisina (esim. joulukuuset, karkkikepit, kellot, joulusukat, joulukranssit), itse asiassa yhdistyvät kaikki Kristukseen. Tämä ajatus vietiin loppuun asti, minkä vuoksi monia näistä vertauskuvista esiintyy ohjelmassa ja nimeksi muutettiin Joulun ihmeen todistajia – Kristuksen vertauskuvia.

Joulun hengen kokeminen musiikin avulla

Tuottajien onneksi ei ollut vaikeaa saada takaisin sitä suloista tunnelmaa, joka valloitti ensimmäisessä Joulun ihmeen todistajia -konsertissa, kunhan konsertti keskittyisi joulun todelliseen syyhyn – Jeesukseen Kristukseen. ”[Jumala] on antanut esitykseen jumalallisen kipinän”, oopperalaulaja Constanze Gebauer huomauttaa, ”jotta jokainen” taustasta, kansallisuudesta tai uskonnollisesta vakaumuksesta riippumatta ”tuntisi sen”.

Uudessa testamentissa Matteus kirjoittaa: ”Missä kaksi tai kolme on koolla minun nimessäni, siellä minä olen heidän keskellään” (Matt. 18:20). Joulun ihmeen todistajia – Kristuksen vertauskuvia -konserttia varten on kirjaimellisesti kokoontunut kymmeniä pyhiä Hänen nimessään – tuotantoryhmästä esiintyjiin ja aina niihin moniin kääntäjiin asti, jotka ovat tuoneet konsertin saataville 31 eri kielellä. Kuten he kaikki yhdessä todistavat, Jeesus Kristus on todella ollut ”heidän keskellään” tämän ainutlaatuisen tuotannon aikana.

Ohjeita katseluun

Konsertti kuvataan englanniksi, ja se lähetetään 31 kielellä. Se tulee saataville kirkon virallisilla kanavilla, kuten nämä: valoamaailmaan.org, vyöhykkeen maakohtaiset sivut, YouTube ja Facebook sunnuntaista 11. joulukuuta 2022 klo 19 Suomen aikaa alkaen aina tammikuun 2023 puoliväliin asti.

Ohjelman lisäksi lapsille ja heidän perheilleen on toimintoja, jotka löytyvät sivustolta valoamaailmaan.org.

Muuta aineistoa, kuten joulupalvelukalenteri, julisteita, kampanjakortteja ja mainosvideoita, tulee pian saataville sivustolle valoamaailmaan.org.

Tyyliopashuomautus:Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkosta kerrottaessa on asianmukaista käyttää kirkon koko nimeä, kun se mainitaan ensimmäisen kerran. Lisätietoja kirkon nimen käyttämisestä löytyy verkossa olevasta Tyyliopas.