Uutistiedote

FamilySearch.org-sivuston uudistus sisältää mahdollisuuden jakaa valokuvia ja kertomuksia muiden kanssa

Digitaalitekniikka on vähitellen tehnyt sukututkimustyöstä vaivattomampaa ja tuonut sen paremmin ulottuvillemme. FamilySearch.org-sivuston tiistaina 16. huhtikuuta julkaistun uuden version ansiosta sukututkimus on interaktiivisempaa ja soveltuu paremmin yhteistyöhön. Sosiaalisen median sekä valokuva- ja kertomusominaisuuksien lisäykset luovat sukututkimuskokemuksesta henkilökohtaisemman kullekin käyttäjälle.

FamilySearch,  joka on Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkon rahoittama ei-kaupallinen ja maailman laajin sukututkimusorganisaatio, on päivittänyt verkkosivustonsa. Tarkoituksena on auttaa ihmisiä tekemään yhteistyötä verkossa rakentaessaan sukupuutaan, kerätessään ja jakaessaan perhevalokuvia ja kertomuksia sekä luodessaan interaktiivisia viuhkakaavioita. Verkossa toimiva tuki on saatavilla vuorokauden ympäri – kaikki tämä täysin maksutta.  Sivuston lisäyksillä pyritään tekemään sukututkimus kiinnostavammaksi niille, jotka eivät pidä itseään tutkimuksen tekijöinä tai sukututkijoina – etenkin nuorille, jotka osaavat hyödyntää digitaalista maailmaa kuten sosiaalista mediaa.

Ladattava HD-tason b-roll ja ääninauhoja uutismediaa varten

”Hyvin moni meistä on tekemisissä sukuhistorian kanssa, emme vain käsitä sitä”, sanoo FamilySearchin vanhempi markkinointipäällikkö Paul Nauta. ”Mietin kaikkia nykypäivän sosiaalisia verkostoja – nehän ovat periaatteessa sukuhistorian esiintymislavoja. Päivästä toiseen ihmiset kertovat toisilleen, mitä he tekevät, mikä heitä kiinnostaa, ja ystävät ja sukulaiset pitävät sitä mielenkiintoisena ja kertovat omia ajatuksiaan. Kaikki se on sukuhistoriaa, mutta meillä ei FamilySearch.org-sivustolla ole ollut sellaisia keinoja, joiden avulla ihmiset voivat luoda noita yhteyksiä esivanhempien kautta ja saada sen myötä innoitusta ja motivaatiota.”

Siis tähän asti. Alla kuvaillaan FamilySearch.org-sivuston uusia, kaikille maksuttomia ominaisuuksia.

Family Tree

Family Tree antaa käyttäjälle mahdollisuuden rakentaa omaa sukupuuta sekä järjestellä ja jakaa sukutietoja verkossa yhteistyönä. Käyttäjät ovat lähettäneet verkossa jo yli 900 miljoonaa nimeä, ja kukin käyttäjä voi niiden joukosta löytää tietoja, joita muut hänen sukulinjaansa kuuluvat ovat lähettäneet. Family Tree sisältää myös raahaa ja pudota -toiminnon, joka sallii käyttäjän liikkua esivanhempien taulussa vaivattomasti ylös, alas  ja sivuille sekä suurentaa ja pienentää näkymää. Käyttäjän ulottuvilla on myös miljardeja FamilySearch.org-sivustolla olevia nimiä, jotka auttavat häntä täydentämään sukupuunsa puuttuvat oksat.

 

Valokuvia ja kertomuksia

Valokuvia ja kertomuksia -vaihtoehdot sallivat käyttäjän säilyttää esivanhempien valokuvia ja kertomuksia. Valokuvissa olevat henkilöt voidaan nimetä ja sitten linkittää vastaaviin käyttäjän sukupuussa oleviin esivanhempien profiileihin. Valokuvia ja kertomuksia voidaan myös jakaa vaivattomasti Facebookin, Twitterin, Google+:n, Pinterestin ja sähköpostin välityksellä.

Kukin käyttäjä voi ladata jopa 5 000 valokuvaa (kuvakoko korkeintaan 5 MB), ja jokainen kertomus voi olla jopa 100-sivuinen.

FamilySearchin toimitusjohtajan Dennis Brimhallin mukaan valokuvilla ja kertomuksilla on merkitystä, koska ne ”opettavat meille henkilökohtaisesti meitä ennen eläneiden ihmisten ajan punnitsemia periaatteita kuten ahkeran työnteon arvoa sekä sitä, kuinka suhtautua elämän ylä- ja alamäkiin ja mikä vaikutus valinnoillamme on”.

Interaktiivinen viuhkakaavio

Interaktiivisessa viuhkakaaviossa esitetään käyttäjän sukulinjat värikkään ympyrän muodossa, jossa käyttäjä itse on keskellä. Ympyrän jokainen kerros vastaa eri sukupolvea, ja ympyrään mahtuu jopa kuusi sukupolvea, mikäli kyseiset tiedot ovat saatavilla. Viuhkakaavioita voi käyttää monin eri tavoin. Veli Nauta toteaa, että jotkut vanhemmat ovat tulostaneet viuhkakaavion kullekin lapselle siten, että lapsen oma nimi on keskellä, jotta lapsi näkee itsensä osana suurempaa sukua, joka ulottuu sukupolvien taakse.

Se, että näkee itsensä viukakaaviossa, ”muuttaa sinua”, veli Nauta sanoo. ”Näet itsesi ikään kuin seisomassa kaikkien ennen sinua eläneiden ihmisten harteilla. Ymmärrät, ettet ole yksin, ja se antaa elämääsi enemmän tarkoitusta ja näkökulmaa.”

Family Tree Wizard

Tämä ominaisuus on niille, jotka aloittelevat sukunsa tutkimista. Family Tree Wizard esittää uusille käyttäjille kysymyksiä elävistä ja kuolleista esivanhemmista ja rakentaa yhteydet sukupuuksi.

Asiakastukisivu

FamilySearch on luonut maailmanlaajuisen verkossa toimivan yhteisön, joka tarjoaa maksutta apua ohjelman käytössä ja henkilökohtaisessa tutkimisessa puhelimitse ja verkkojutteluna ympäri vuorokauden, joka päivä. Muutaman viikon kuluttua sivusto on saatavana [englannin lisäksi] yhdeksällä muulla kielellä. Näitä kieliä ovat espanja, italia, japani, kiina, korea, portugali, ranska, saksa ja venäjä.

Tietoa FamilySearchistä

Joka kuukausi kolme miljoonaa ihmistä käyttää FamilySearchin asiakirjoja, lähteitä ja palveluja saadakseen enemmän tietoa suvustaan. Vuodesta 1894 alkaen FamilySearch ja sen edeltäjät ovat aktiivisesti keränneet, säilyttäneet ja jakaneet sukututkimusasiakirjoja kautta maailman. FamilySearchin palvelut ja lähteet ovat käytettävissä maksutta osoitteessa FamilySearch.org tai yli 4 600 sukututkimuskeskuksessa 132 maassa, mukaan lukien pääsukututkimuskirjasto Salt Lake Cityssä Utahissa.

FamilySearchin luja pyrkimys auttaa ihmisiä löytämään yhteys esivanhempiinsa perustuu mormonien uskonkäsitykseen, jonka mukaan perheiden on tarkoitus olla keskeisellä sijalla elämässämme ja perhesiteiden on tarkoitus jatkua tämän elämän jälkeen.

Tyyliopashuomautus:Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkosta kerrottaessa on asianmukaista käyttää kirkon koko nimeä, kun se mainitaan ensimmäisen kerran. Lisätietoja kirkon nimen käyttämisestä löytyy verkossa olevasta Tyyliopas.