Uutistiedote

Kirkko saavutti Vietnamissa virstanpylvään

Vietnamin hallitus on virallisesti tunnustanut Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkon tilapäisedustuskomitean Vietnamissa. Tämä tilapäisedustuskomitea muodostuu kolmesta vietnamilaisesta kirkon johtohenkilöstä (Hanoin piirin johtajasta sekä kahdesta seurakunnanjohtajasta Ho Chi Minhin kaupungissa). Vietnamin hallitus on antanut tälle tilapäisedustuskomitealle valtakunnallisesti tunnustetun laillisen aseman ja oikeuden edustaa kirkkoa Vietnamissa. 

Perjantaiaamuna kirkon seurakuntatiloissa Hanoissa pidetyssä seremoniassa Vietnamin hallituksen uskontokomitean puheenjohtaja Pham Dung ojensi kirkon johtohenkilöille, jäsenille ja ystäville virallisen valtiollisen todistuksen. Puheenjohtaja Pham Dungin mukana tilaisuudessa oli muita uskontokomitean jäseniä ja Vietnamin valtion virkamiehiä. 

Eni Faleomavaega, Yhdysvaltain ulkoministeriön Aasian ja Tyynenmeren alueen alakomitean entinen puheenjohtaja ja tällä hetkellä alakomiteassa pisimpään toiminut jäsen, lähetti onnittelukirjeen, joka luettiin tilaisuudessa. Siinä ilmaistiin kiitollisuutta Vietnamin hallitukselle ja sen johtohenkilöille, joiden kanssa Faleomavaega ja kirkon virkailijat ovat tehneet tiivistä yhteistyötä. 

Hoang Van Tung, kirkon Hanoin piirin johtaja ja tilapäisedustuskomitean puheenjohtaja, sanoi kokouksen jälkeen, että kirkko on sitoutunut edelleenkin noudattamaan lakeja, jotka säätelevät uskonnollista toimintaa Vietnamissa. Hän sanoi myös, että jatkossa kirkko Vietnamissa ilmoittaa tarkemmin, mitä tämä tunnustaminen merkitsee nimenomaan jäsenille vasta kun tarkemmat yksityiskohdat on saatu valmiiksi.

Mitä tämä tunnustaminen tarkoittaa?

Tämä on merkittävä askel kirkolle Vietnamissa. Se muodostaa toimielimen, jonka Vietnamin hallitus tunnustaa virallisesti ja joka toimii valtakunnallisesti kirkon nimissä.

Mikä tilapäisedustuskomitea on? Keitä komiteaan kuuluu?

Tilapäisedustuskomitea muodostuu kolmesta vietnamilaisesta kirkon johtohenkilöstä eri puolilta maata (Hanoin piirin johtajasta sekä kahdesta seurakunnanjohtajasta Ho Chi Minhin kaupungissa). Tämän tunnustamisen myötä Vietnamin hallitus on antanut tälle komitealle valtakunnallisesti tunnustetun laillisen aseman ja oikeuden edustaa kirkkoa Vietnamissa. 

Kuinka monta kirkon jäsentä asuu tällä hetkellä Vietnamissa?

Vietnamissa on yli 1 600 kirkon jäsentä. Sen lisäksi muutamia tuhansia vietnamilaisia kirkon jäseniä asuu Vietnamin ulkopuolella.

Kuinka tämä vaikuttaa lähetystyöhön Vietnamissa?

Edustuskomitean nimittäminen antaa sijaa täydentävälle vuoropuhelulle ja keskustelulle hallituksen kanssa tästä ja muista aiheista. Osana Vietnamin uskonnollista käytäntöä Vietnamin hallitus on kannustanut kirkkoa siihen, että kirkolla olisi enemmän jäseniä useammilla paikkakunnilla. Tällä hetkellä vietnamilaiset ”seurakuntien rakentajat” vahvistavat jäseniä ja seurakuntia rekisteröidyillä alueilla.

Miten kirkko on järjestäytynyt Vietnamissa tällä hetkellä?

Vietnamissa on kolme kirkon seurakuntaa, jotka on järjestetty kirkon Hanoin piiriksi. Hanoin lähetysseurakunnan lisäksi Ho Chi Minhin kaupungissa on kaksi lähetysseurakuntaa.

Tyyliopashuomautus:Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkosta kerrottaessa on asianmukaista käyttää kirkon koko nimeä, kun se mainitaan ensimmäisen kerran. Lisätietoja kirkon nimen käyttämisestä löytyy verkossa olevasta Tyyliopas.