Aihe

Lähetyssaarnaajaohjelma

Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkon lähetyssaarnaajaohjelma on yksi sen tunnistettavimmista ominaispiirteistä. Mormonilähetyssaarnaajia näkee niin satojen suurkaupunkien kaduilla kuin myös tuhansilla pienemmillä paikkakunnilla eri puolilla maailmaa.

Lähetystyö perustuu Uuden testamentin malliin, jossa lähetyssaarnaajat palvelevat pareittain opettaen evankeliumia ja kastaen uskovia Jeesuksen Kristuksen nimeen (ks. esim. Pietarin ja Johanneksen työ Apostolien teoissa).

Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkon lähetyskentillä palvelee kerrallaan yli 80 000 lähetyssaarnaajaa. Useimmat ovat nuoria alle 25-vuotiaita, jotka palvelevat yli 400:lla lähetyskentällä eri puolilla maailmaa.

Lähetyssaarnaajat voivat olla naimattomia 18–25-vuotiaita miehiä, naimattomia 19 vuotta täyttäneitä naisia tai eläkkeellä olevia aviopareja. Lähetyssaarnaajat työskentelevät lähetystyönsä aikana samaa sukupuolta olevan toverin kanssa, paitsi avioparit, jotka työskentelevät puolisonsa kanssa. Naimattomat miehet palvelevat lähetystyössä kaksi vuotta ja naimattomat naiset puolitoista vuotta.

He saavat toimeksiantonsa kirkon keskustoimistosta, ja heitä lähetetään vain sellaisiin maihin, joissa valtiovalta sallii kirkon toimia. Lähetyssaarnaajat eivät pyydä päästä lähetystyöhön tietylle alueelle, eivätkä he tiedä etukäteen, pitääkö heidän opetella uusi kieli.

Ennen kuin he lähtevät lähetystyöalueelleen, he viettävät lyhyen aikaa yhdessä lähetyssaarnaajien koulutuskeskuksista, joita on 17 eri puolilla maailmaa. Siellä he oppivat opettamaan evankeliumia järjestyneellä ja selkeällä tavalla, ja jos tarpeen, he alkavat opiskella sen maan kieltä, jossa he tulevat opettamaan. Suurin koulutuskeskus on Provossa Utahissa, ja keskuksia on lisäksi Argentiinassa, Brasiliassa, Chilessä, Dominikaanisessa tasavallassa, Englannissa, Espanjassa, Etelä-Koreassa, Filippiineillä, Guatemalassa, Japanissa, Kolumbiassa, Meksikossa, Perussa ja Uudessa-Seelannissa.

Miespuolisia lähetyssaarnaajia puhutellaan nimikkeellä ”vanhin” ja naisia puhutellaan nimikkeellä ”sisar”.

Tyypillinen lähetyssaarnaajan päivä alkaa niin, että hän herää klo 6.30 opiskelemaan itsenäisesti. Päivä kuluu käännytystyössä käymällä sovituissa tapaamisissa, käymällä kodeissa tai kohtaamalla ihmisiä kadulla tai muissa julkisissa paikoissa. Lähetyssaarnaajien päivä päättyy klo 22.30:een mennessä.

Joissakin osissa maailmaa lähetyssaarnaajia lähetetään palvelemaan vain humanitaarisissa tai muissa erityisissä lähetystyötehtävissä. Nämä lähetyssaarnaajat eivät tee käännytystyötä.

Lähetystyö on vapaaehtoista. Lähetyssaarnaajat rahoittavat oman lähetystyönsä – lukuun ottamatta matkaa lähetyskentälleen ja sieltä pois – eivätkä he saa palkkaa palvelutyöstään. 

Yhteydenotot perheeseen ja ystäviin palveluaikana rajoittuvat kirjeisiin ja joihinkin puhelinsoittoihin perheelle erityisinä aikoina. Niin kauan kuin lähetyssaarnaajat ovat lähetystyössään, he välttävät viihdettä, juhlia tai muita toimintoja, jotka ovat tavallisia tälle ikäryhmälle, voidakseen keskittyä kokonaan palvelutyöhön ja opettamaan muille Jeesuksen Kristuksen evankeliumia.

Tyyliopashuomautus:Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkosta kerrottaessa on asianmukaista käyttää kirkon koko nimeä, kun se mainitaan ensimmäisen kerran. Lisätietoja kirkon nimen käyttämisestä löytyy verkossa olevasta Tyyliopas.