Uutistiedote

Mormonien tabernaakkelikuoro on nimitetty Amerikan klassisen musiikin kunniagalleriaan

Mormonien tabernaakkelikuoro on nimitetty Amerikan klassisen musiikin kunniagalleriaan. Asiasta ilmoitettiin torstaina 26. helmikuuta 2015 ennen kuoron konserttia American Choral Directors Associationin [Amerikan kuoronjohtajien yhdistyksen] kansallisessa konferenssissa Salt Lake Cityssä.

Ilmoituksen esitti Amerikan klassisen musiikin kunniagallerian johtokunnan pyynnöstä ACDA:n toiminnanjohtaja Tim Sharp. Nimityksellä kunnioitetaan kuoron yli 140 vuotta kestänyttä omistautumista kuorotaiteelle ja sen huomattavaa esilläoloa klassisen musiikin maailmassa. ”Tämä huomionarvoinen 360 vapaaehtoisen muodostama joukko on innoittanut sukupolvittain teidän ja itseni kaltaisia kuoronjohtajia konserteissa, äänitallenteissa, radio- ja televisiolähetyksissä, kiertueilla sekä arvostetuissa esiintymisissä maailmannäyttelyissä ja presidentin virkaanastujaisissa”, Sharp sanoi. ”Yhdessä Temppeliaukion orkesterin kanssa he innoittavat meitä edelleen teoksillaan.”

Mormonien tabernaakkelikuoron johtaja Ron Jarrett sanoi, että oli hieno kokemus vastaanottaa Amerikan klassisen musiikin kunniagallerian mitali niin arvostettujen musiikin alan edustajien ja kuoromusiikin harrastajien edessä. ”Tämän kunnian saaminen tekee nöyräksi. Osa kunniasta kuuluu meidän edeltäjillemme, jotka omistivat elämänsä musiikille, sillä musiikilla on voima yhdistää ja suoda lohtua, rauhaa ja iloa. Pyrimme laulullamme erinomaisuuteen tulevienkin sukupolvien aikana.”

Kuoro liittyy nyt muiden kunniagalleriaan nimitettyjen joukkoon, joita ovat mm. John Williams, Frederica von Stade, Igor Stravinsky, Aaron Copland, John Philip Sousa, Beverly Sills, Itzak Perlman, Yo-Yo Ma, Scott Joplin, George Gershwin, Duke Ellington, Leonard Bernstein, Robert Shaw, Chanticleer, Dale Warland ja Weston Noble.

Nimitykseen kuuluen Washingtonin puistossa Cincinnatissa Ohiossa sijaitsevalle Amerikan klassisen musiikin kunniapolulle asetetaan katukivi, johon kuoron nimi on kaiverrettu. Mobiililaitteiden avulla vierailijat saavat tietoa kunniagalleriaan nimitetyistä lukemalla heidän elämäkertatietojaan, katsomalla kuvia, osallistumalla nauhoitettuun opastuskierrokseen ja kuuntelemalla musiikkia.

Vuonna 1996 perustettu Amerikan klassisen musiikin kunniagalleria pyrkii kasvattamaan ja ylläpitämään innostusta klassiseen musiikkiin Amerikassa juhlistamalla klassisen musiikin parhaimmiston moninaisia tahoja.

Mormonien tabernaakkelikuoro kuuluu maailman vanhimpiin, suurimpiin ja tunnetuimpiin kuoroihin, ja se on ilahduttanut ihmisiä yli vuosisadan ajan. Kun myöhempien aikojen pyhät muuttivat Suolajärven laaksoon Amerikan länsiosiin kirkon presidentin Brigham Youngin johdolla, perustettiin pieni kuoro. Se esiintyi ensimmäisen kerran kirkon konferenssissa 22. elokuuta 1847, vain 29 päivää ensimmäisten pioneerien saapumisen jälkeen.

Tästä vaatimattomasta alusta alkaneesta kuorosta on tullut kansainvälinen musiikillinen sensaatio. Kuoro aloitti radio-ohjelman ”Musiikkia ja puhuttua sanaa” lähettämisen vuonna 1929. Nykyään ohjelma – jota esitetään yli 2 000:lla radio- ja televisiokanavalla ja jota on esitetty yli 4 000 jaksoa – on maailman pisimpään yhtäjaksoisesti jatkunut ohjelmalähetys. Kuoro on aktiivisesti esillä sellaisilla sosiaalisen median tahoilla kuten YouTube, Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest ja Google+.

Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkon lähettiläänä tämä ainutlaatuinen musiikkikokoonpano ylittää kulttuurilliset ja sukupolvien väliset rajat ja yhdistää musiikin välityksellä ihmisiä kautta maailman.

Tyyliopashuomautus:Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkosta kerrottaessa on asianmukaista käyttää kirkon koko nimeä, kun se mainitaan ensimmäisen kerran. Lisätietoja kirkon nimen käyttämisestä löytyy verkossa olevasta Tyyliopas.