Uutistiedote

Mormoninuoret lopettivat viikoksi sosiaalisen median käytön

Mormoninuoret Euroopan vyöhykkeellä lopettivat sosiaalisen median käytön viikon ajaksi. He noudattivat Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkon profeetta Russell M. Nelsonin esittämää kutsua. Nuorille tarkoitetussa maailmanlaajuisessa lähetyksessä 3. kesäkuuta 2018 presidentti Nelson kutsui kaikkia 12–18-vuotiaita nuoria pitämään ”seitsemän päivän paaston sosiaalisesta mediasta”. Ne, jotka päättivät osallistua, lakkasivat käyttämästä sosiaalisen median tilejä, kuten Facebook, Instagram ja Snapchat, valitsemansa viikon ajan.

 

Kutsu, joka koski ”seitsemän päivän vapautta valemaailmasta”, on pyrkimys auttaa mormoninuoria ”irrottautumaan jatkuvasta riippuvuudesta sosiaaliseen mediaan”. Presidentti Nelson sanoi, että vaikka sosiaalisella medialla on myönteisiäkin puolia, ”se luo valetodellisuuden”.

Emma Burnham, 14-vuotias amerikkalainen, joka asuu lähellä Frankfurtia, sanoi: ”Luulen hänen tehneen sen auttaakseen meitä ymmärtämään, että on tärkeämpiä asioita kuin – – Instagramin videot ja se, kuinka monta tykkäystä saamme uusiin päivityksiimme. Tärkeysjärjestyksemme kärjessä tulisi olla ajan viettäminen perheemme kanssa, evankeliumin oppiminen ja muiden palveleminen.”

Monet kirkon nuoret ja myös yli 18-vuotiaat kirkon jäsenet ovat tarttuneet haasteeseen.

”Viikko ilman sosiaalista mediaa oli virkistävä”, sanoi Ana Grana, 16-vuotias englantilainen, jolla on espanjalaiset ja portugalilaiset sukujuuret. ”Tajusin, kuinka paljon rentouttavampaa on, kun ei ole jatkuvasti puhelimellaan vastaamassa ihmisten viesteihin ja katsomassa, mitä muut tekevät. En tiennyt, että se stressasi minua. Oli todella mukavaa saada siihen katko. Se tuntui paljon lyhyemmältä ajalta kuin viikko.” Ana sanoi myös, että hän tunsi itsensä rentoutuneeksi ja hänellä oli ”enemmän aikaa hengellisiin asioihin”. Ana asuu Frankfurtissa.

Eurostatin julkaiseman artikkelin mukaan, jonka nimenä oli ”Nuorena Euroopassa tänään – digitaalinen maailma”, 93 prosentilla kaikista talouksista oli vuonna 2017 internetyhteys. Saman tutkimuksen mukaan vuonna 2016 jopa 70–90 prosenttia 16–29-vuotiaista nuorista Euroopan unionissa käytti sosiaalisen verkoston sivustoja, kun koko väestön keskiarvot olivat vain vähän yli 50 prosenttia.

Gideon Burnham, Emma Burnhamin 13-vuotias veli, paastosi yhdessä koko perheensä kanssa. Hän sanoi, että hän tunsi pystyvänsä saamaan enemmän tietoa perheensä jäsenistä ja heidän elämästään. ”Alkuun se oli vaikeaa, mutta myöhemmin aloimme viettää paljon enemmän aikaa perheenä. – – Siitä tuli paljon hauskempaa kuin olimme odottaneet”, hän sanoi.

Nuorille, jotka harkitsevat haasteeseen tarttumista, Gideon Burnham sanoo: ”Tee se. Alkuun saatat ajatella, että se on todella vaikeaa ja hyödytöntä, mutta – – se on helpompaa, ja huomaat, että se vaikuttaa sinuun oikein myönteisellä tavalla.”

Yli 3 600 päivityksessä Instagramissa on käytetty tunnistetta #socialmediafast.

Euroopassa on yli 500 000 kirkon jäsentä. Noin 40 000 heistä asuu Saksassa.

Tyyliopashuomautus:Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkosta kerrottaessa on asianmukaista käyttää kirkon koko nimeä, kun se mainitaan ensimmäisen kerran. Lisätietoja kirkon nimen käyttämisestä löytyy verkossa olevasta Tyyliopas.