Uutistiedote

Mormonismi kuvina: Temppeliaukio houkuttelee miljoonia vierailijoita | 14. kesäkuuta 2013

”Mormonismi kuvina” on Mormonnewsroom.org-sivustolla julkaistu erikoisartikkeli, joka kuvaa valokuvakertomuksen muodossa Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkkoa ja sen jäseniä eri puolilla maailmaa. Tänään esittelemme valokuvia, jotka liittyvät temppeliaukioon ja kirkkoon Salt Lake Cityn keskustassa.

TS Flowers

Historiallinen temppeliaukio Salt Lake Cityn keskustassa on yksi Utahin niistä paikoista, joissa käy eniten vierailijoita. Joka vuosi yli viisi miljoonaa ihmistä astuu sisään yhdestä sen neljästä sisäänkäynnistä katselemaan värikylläistä maisemaa ja hyvin hoidettuja nurmikenttiä.

SLTemple Tabernacle Assemby Hall

Temppeliaukion neljän hehtaarin suuruisella tontilla kukat, puut ja pensaat ympäröivät Suolajärven temppeliä, historiallista tabernaakkeliaAssembly Hallia, kahta vierailukeskusta ja useita patsaita, joilla on erityinen merkitys myöhempien aikojen pyhille. Ne kaikki lisäävät temppeliaukiolla vallitsevaa rauhan tunnetta.

Sister Missionaries Temple Square languages

Temppeliaukiolla tunnistaa myös naispuoliset lähetyssaarnaajat, jotka auttavat vierailijoita ymmärtämään paremmin, mistä kirkossa on kyse. Lähetyssaarnaajat pystyvät jatkuvasti palvelemaan yli 30 eri kielellä kaikkialta maailmasta tulevia vierailijoita.

Refreshing flowerbed spring 2013 2

Kevään kukoistaessa ja kääntyessä kohti kesää yli 2 000 vapaaehtoista ovat kohentaneet 14 hehtaarin kokoista aluetta temppeliaukiolla ja sen ympäristössä ja istuttaneet kukkia, joita on yli 700:aa lajiketta eri puolilta maailmaa. Myöhempien aikojen pyhät uskovat, että palveleminen on yksi tapa noudattaa Jeesuksen Kristuksen opetuksia.

Temple wedding2 cropped

Kukkien ja lehvien ympäröimä Suolajärven temppeli on suosittu perhekuvien ja hääkuvien taustana tai kuvana, joka muistuttaa perheen iankaikkisesta luonteesta.

Tulips SLTemple

Tulppaanit, muut hyväntuoksuiset kukat ja puut luovat kehykset Suolajärven temppelille.

Reflecting pond

Suolajärven temppelin itäpuolella on heijastava kierrätysvesiallas, joka on suunniteltu niin, että siitä heijastuu temppelin kuva. Myöhempien aikojen pyhät tekevät iankaikkisia lupauksia temppelissä, jossa suoritetaan kirkon pyhimpiä toimituksia.

Salt Lake Tabernacle

Historiallinen tabernaakkeli on maailmankuulun Mormonien tabernaakkelikuoron, Temppeliaukion orkesterin ja Temppeliaukion kello-orkesterin kotipaikka. Kupolikattoinen rakennus, joka valmistui vuonna 1867 – 20 vuotta mormonipioneerien saapumisesta Suolajärven laaksoon – on toiminut paitsi kirkollisena rakennuksena myös tuhansien kulttuuritapahtumien ja uskontojen välisten tilaisuuksien kokoontumispaikkana.

Christus North VC cropped

Jäljennöksen Bertel Thorvaldsenin lähes 3,5-metriä korkeasta Kristus-patsaasta on tehnyt kirkolle italialainen kuvanveistäjä Aldo Rebechi. Alkuperäinen patsas sijaitsee Kööpenhaminassa Tanskassa. Kristus-patsas on sijoitettu pohjoisen vierailukeskuksen toiseen kerrokseen. Eri puolilla rakennusta on opastettuja kierroksia ja interaktiivisia esityksiä kirkosta. Jeesus Kristus on myöhempien aikojen pyhien jumalanpalveluksen keskushahmo.

South VC

Eteläisessä vierailukeskuksessa on Suolajärven temppelin pienoismallin läpileikkaus, kuten tässä kuvassa on nähtävissä. Näyttelyissä esitellään, kuinka temppeli rakennettiin, ja katsottavissa on videoita kirkon palkitun Homefront-sarjan julkisen palvelun tietoiskuista.

JSMB flowers AdmBldg COB

Vapaaehtoiset työskentelevät temppeliaukion neljän hehtaarin suuruisen tontin ulkopuolella kaunistaen alueita, jotka ympäröivät konferenssikeskusta, Apuyhdistyksen rakennusta, kirkon toimistorakennusta, hallintorakennusta, Joseph Smithin muistorakennusta, sukututkimuskirjastoa, Kirkon historian museota, Kirkon historian kirjastoa, Beehive Housea ja Lion Housea.

JSMB2

Joseph Smithin muistorakennus avattiin alun pitäen kesäkuussa 1911 hotelli Utahina. Yhdysvaltain presidenttejä sekä arvohenkilöitä ja kuuluisuuksia kaikkialta maailmasta on majoittunut tässä upeassa hotellissa. Hotellina toiminut rakennus suljettiin vuonna 1987 ja avattiin vuonna 1993 Joseph Smithin muistorakennuksena. Nykyään rakennuksessa on kirkon osastojen toimistoja, 500 hengen teatteri, kaksi ravintolaa 10. kerroksessa, kokoustiloja, kahvila sisääntulokerroksessa, FamilySearch-keskus ihmisille, jotka opettelevat tutkimaan sukuaan, ja maanalaisia pysäköintitiloja.

COB fountain

Kirkon toimistorakennuksen luona on suihkulähde, joka kuvastaa Suolajärven temppelin torneja ja jonka 294 vesisuihkua nostavat veden 15 metrin korkeuteen altaan ylle. Suihkulähteestä kierrätysvesi virtaa puroina länteen jalkakäytävien vieritse ja päätyy lähelle Main Street Plaza -aukion heijastavaa vesiallasta ja temppeliä.

Conference Center

21 000-paikkaisessa konferenssikeskuksessa, joka sijaitsee kadun toisella puolella temppeliaukiosta, järjestetään opastettuja kierroksia, ja kesäisin Mormonien tabernaakkelikuoron viikoittainen Musiikkia ja puhuttua sanaa -ohjelma lähetetään konferenssikeskuksesta radion, television ja internetin välityksellä. Ihmiset ovat tervetulleita maksuttomiin suoriin lähetyksiin kello 9.30 (Kalliovuorten kesäaikaa).  Ovet avataan kello 8.30, ja yleisön täytyy olla paikoillaan kello 9.15 mennessä. Osallistujien tulee olla vähintään 8-vuotiaita. Konferenssikeskuksessa on pienempi teatteri, jossa näytetään kirkon tuottamaa aineistoa sekä pidetään kokouksia ja seminaareja.

Conference Ctr roof top cropped

Konferenssikeskuksen katolla on puolentoista hehtaarin niitty, jolla kasvaa villiruohoa, luonnonkukkia ja puita, jotka tulevat toimeen vähäisellä vedellä. Eräs huomiota herättävä yksityiskohta rakennuksessa on vesiputous, joka saa alkunsa katolta rakennuksen tornin juurelta ja ryöppyää neljä kerrosta alempana olevaan kierrätysvesialtaaseen. Kun rakennusta suunniteltiin, kirkon silloinen presidentti Gordon B. Hinckley halusi, että rakennusta korkeammalla asuvat ihmiset näkisivät tyypillisen katon sijaan puutarhan.

Relief Society building

Apuyhdistyksen rakennus on niiden kolmen kirkon järjestön kotipaikka, joita johtavat naisista koostuvat johtokunnat. Nämä järjestöt ovat ApuyhdistysNuoret Naiset ja Alkeisyhdistys. Alemmassa kerroksessa on yleisölle avoinna oleva monitoimikeskus, jossa on näyttelyitä, joiden tarkoituksena on vahvistaa kotia ja perhettä. Rakennus sijaitsee temppeliaukiolta katsottuna Main Street Plaza -aukion toisella puolella.

Family History Library teach

Sukututkimuskirjastossa on lajissaan maailman suurin kokoelma sukututkimusasiakirjoja. Joka vuosi kirjastoon tulee satoja tuhansia ihmisiä eri puolilta maailmaa ja kaikilta elämänaloilta. Monet käyttävät koko lomansa etsien esivanhempiaan. Kirjasto on maksuton ja avoinna kaikkina muina päivinä paitsi sunnuntaisin. Se sijaitsee aivan temppeliaukion länsipuolella.

Church History Library patrons

Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkossa pidetään aikakirjoja. Kirkon alusta asti vuodesta 1830 on pidetty aikakirjoja, joihin on tallennettu kirkon kehitys ja historia. Näitä aikakirjoja säilytetään Kirkon historian kirjastossa. Sen lisäksi että kirjastossa säilytetään kirkon historiakirjoja, henkilökohtaisia päiväkirjoja ja muita asiakirjoja, kirjastossa on esillä myös historiallisia valokuvia ja esineitä. Yleisö on tervetullut kirjastoon opastetuille kierroksille ja tekemään tutkimusta.

Brigham Youngs hat coat

Esineitä ja tietoa kirkosta aina Joseph Smithin ajasta lähtien on Kirkon historian museossa, joka sijaitsee aivan temppeliaukion länsipuolella. Museossa, joka on maksuton ja avoinna yleisölle joka päivä, on nähtävillä runsaasti kirkon historiaa. Esillä on historiallisia esineitä mormonipioneerien vaellukselta Utahiin, esittely jokaisesta kirkon presidentistä, taidetta ja erityisiä vaihtuvia näyttelyitä. Esillä on myös luonnollista kokoa oleva enkeli Moronin jäljennös, jollainen on kirkon useimpien 141 valmiin temppelin huipulla.

Beehive House

Beehive House rakennettiin vuosina 1853–1855, ja se oli Brigham Youngin koti, kun hän oli Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkon presidentti ja Utahin territorion kuvernööri. Talo sijaitsee State Streetin ja South Temple Streetin kulmauksessa. Opastettuja kierroksia on tarjolla päivittäin.

Lion House front

Brigham Youngin johdolla vuonna 1856 rakennetun Lion Housen nimi on peräisin kivisestä leijonapatsaasta, joka on pääoven yllä. Brigham Youngin lempinimi oli ”Herran leijona”. Hän palveli kirkon presidenttinä vuodesta 1847 kuolemaansa asti vuonna 1877. Lion House oli myös kirkon johtajan perheen koti. Alakerrassa on ”Pantry” – ravintola, jossa tarjoillaan pääruokia, salaatteja, keittoja, jälkiruokia, juomia ja paikan kuuluisia sämpylöitä hunajavoin kera. Perheet ja järjestöt voivat varata ylemmissä kerroksissa sijaitsevia tiloja kokouksia, lounaita, päivällisiä ja erityistilaisuuksia varten.

Brigham Park2

City Creek -puro virtaa vesirattaan läpi keskellä Brigham Youngin historiallista puistoa, joka sijaitsee State Streetillä vastapäätä kirkon toimistorakennusta. Puisto muistuttaa maatilaa, jollainen kirkon presidentillä oli, taimiriveineen ja patsaineen, jotka kuvaavat pioneereja hoitamassa puutarhaa. Kesäisin puistossa pidetään maksuttomia konsertteja.

Girl smelling flowers

Kukkien suloinen tuoksu ja silmiä hivelevä kauneus vetävät puoleensa kaiken ikäisiä vierailijoita.

TS Flower lined walkway

Petuniat, hyasintit, tulppaanit, narsissit, orvokit, onnenpensaat ja lemmikit ovat vain muutamia niistä monista eri kukista, joita temppeliaukiolla on.

TS gardens

Kirkko tarjoaa joka keskiviikko kesäkuusta elokuuhun maksuttomia puutarhanhoitoluokkia, joita opettavat asiantuntevat hortonomit. Luokat kestävät tunnin, ja ne alkavat Brigham Youngin historiallisessa puistossa vastapäätä kirkon toimistorakennusta State Streetin ja North Temple Streetin kulmauksessa. Lisätietoja saa soittamalla numeroon +1 801 240 5916.

Kukkien lisäksi kesä on Brigham Youngin historiallisessa puistossa myös konserttien aikaa. Konsertit alkavat kesä- ja heinäkuussa kello 20.00 ja elokuussa kello 19.30. Soita numeroon +1 801 240 3323 tai käy sivustolla lds.org/events.

Tyyliopashuomautus:Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkosta kerrottaessa on asianmukaista käyttää kirkon koko nimeä, kun se mainitaan ensimmäisen kerran. Lisätietoja kirkon nimen käyttämisestä löytyy verkossa olevasta Tyyliopas.