Uutistiedote

Presidentti Monson kuoli 90 vuoden iässä

Thomas S. Monson, Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkon presidentti, kuoli tänään 90-vuotiaana. Presidentti Monson, joka on palvellut kirkon presidenttinä helmikuusta 2008 lähtien, jättää taakseen palvelemisen ja hyvien tekojen perinnön.

    

Kirkon presidentti kuoli kotonaan Salt Lake Cityssä 2. tammikuuta 2018 klo 22.01 paikallista aikaa korkean iän tuomiin vaivoihin. Kirkon kahdentoista apostolin koorumi valitsee hänen seuraajansa virallisesti vasta presidentti Monsonin hautajaisten jälkeen.

Kirkon yli 16 miljoonalle jäsenelle eri puolilla maailmaa presidentti Monson oli esimerkki henkilöstä, joka seurasi Jeesusta Kristusta. Samalla kun hän palveli tärkeissä kirkon johtotehtävissä läpi koko elämänsä, hän palveli vähin äänin myös tuhansia yksittäisiä ihmisiä kodeissa, sairaaloissa ja palvelutaloissa. ”Älkää koskaan antako ratkaisua vaativan ongelman tulla tärkeämmäksi kuin rakkautta kaipaava henkilö”, presidentti Monson opetti.

Hänen presidenttikautensa aikana kirkon jäsenmäärä kasvoi 13 miljoonasta yli 16 miljoonaan jäseneen kautta maailman, ja kymmenistä uusista temppeleistä ilmoitettiin ja ne vihittiin käyttöön eri puolilla maailmaa. Lokakuussa 2012 presidentti Monson ilmoitti muutoksesta lähetyssaarnaajien ikärajoihin. Sen seurauksena kaikkialla maailmassa palvelee kymmeniä tuhansia lähetyssaarnaajia enemmän kuin aiemmin, mikä on vaikuttanut miljoonien elämään.

Presidentti Monson omisti elämänsä palvelemiseen kirkossa. Hänestä tuli Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkon 16. presidentti 3. helmikuuta 2008 presidentti Gordon B. Hinckleyn kuoleman jälkeen. Sitä ennen hän palveli neuvonantajana ensimmäisessä presidenttikunnassa kolmen kirkon presidentin johdolla yli 22 vuotta.

”Kun Thomas S. Monson kutsuttiin ensimmäiseen presidenttikuntaan ja kun hänestä tuli profeetta, en usko, että hän hidasti tahtia yhtään tai muutti tyyliään tai tapaansa hitusen vertaa, mitä tulee yksilön auttamiseen”, sanoo kahdentoista apostolin koorumin jäsen, vanhin Jeffrey R. Holland. ”Se oli yhä erittäin paljon hänen tyyliään ja tapaansa. Se on ollut sitä koko hänen elämänsä.”

Thomas S. Monson hyväksyttiin kahdentoista apostolin koorumiin 4. lokakuuta 1963 ja asetettiin apostoliksi 10. lokakuuta 1963, kun hän oli 36-vuotias. Hän palveli Kanadan lähetyskentän johtajana pääpaikkanaan Toronto Ontariossa vuosina 1959–1962. Ennen sitä hän palveli Temple View’n vaarnan johtokunnassa Salt Lake Cityssä Utahissa ja samassa vaarnassa 6.–7. seurakunnan piispana.

Thomas S. Monson syntyi Salt Lake Cityssä 21. elokuuta 1927 G. Spencer ja Gladys Condie Monsonin perheeseen. Hän kävi koulunsa Salt Lake Cityssä ja suoritti korkeakoulututkinnon Utahin yliopistossa korkein arvosanoin vuonna 1948 pääaineenaan liikkeenjohto. Hän jatkoi opintoja ja työskenteli kauppatieteiden laitoksen palveluksessa Utahin yliopistossa. Myöhemmin hän suoritti kauppatieteiden maisterin tutkinnon (MBA) Brigham Youngin yliopistossa. Huhtikuussa 1981 Brigham Youngin yliopisto myönsi presidentti Monsonille oikeustieteen kunniatohtorin arvon. Kesäkuussa 1996 hän sai kunniatohtorin arvon muista saavutuksistaan Salt Lake Community Collegesta, ja toukokuussa 2007 hän sai liiketalouden kunniatohtorin arvon Utahin yliopistosta.

Toisen maailmansodan loppupuolella presidentti Monson palveli Yhdysvaltain laivastossa. Hän solmi avioliiton Frances Beverly Johnsonin kanssa Suolajärven temppelissä 7. lokakuuta 1948. Heillä on 3 lasta, 8 lastenlasta ja monta lastenlasten lasta. Frances Monson kuoli 20. toukokuuta 2013. Hänen kuolemastaan presidentti Monson sanoi myöhemmin: ”Hän oli elämäni rakkaus, luotettu uskottuni ja läheisin ystäväni. Kun sanon kaipaavani häntä, se ei alkuunkaan ilmaise tunteideni syvyyttä.”

Työelämässä presidentti Monson loi huomattavan uran julkaisu- ja painotoiminnan alalla. Hän aloitti työn Deseret News -lehdessä vuonna 1948 ja palveli sekä lehden että Newspaper Agency Corporationin mainososaston päällikkönä. Myöhemmin hänet nimitettiin myyntipäälliköksi Deseret News Pressiin, joka on yksi Yhdysvaltain länsiosien suurimmista kaupallisista kirjapainoista. Hän kohosi siellä toimitusjohtajaksi ja toimi edelleen samassa tehtävässä, kun hänet kutsuttiin kahdentoista koorumiin vuonna 1963. Hän palveli monia vuosia Deseret News Publishing Co:n johtokunnan puheenjohtajana. Presidentti Monson oli Printing Industry of Utahin [Utahin kirjapainoteollisuus] puheenjohtaja sekä Printing Industries of American [Amerikan kirjapainoteollisuus] johtokunnan jäsen.

Vuodesta 1969 alkaen presidentti Monson palveli Amerikan partiopoikajärjestön kansallisen toimeenpanevan neuvoston jäsenenä.

Hän oli Utahin myyntijohtajien yhdistyksen, Salt Laken mainosalan seuran sekä Salt Laken pörssiklubin jäsen.

Presidentti Monson palveli monta vuotta Utahin osavaltion yliopistojohtajien neuvostossa, joka ohjaa korkeakouluopetusta Utahin osavaltiossa. Hän palveli myös Utahin yliopiston alumniyhdistyksen virkailijana.

Joulukuussa 1981 presidentti Ronald Reagan nimitti hänet presidentin työryhmään edistämään yksityissektorin aloitteita. Hän palveli tässä tehtävässä joulukuuhun 1982, jolloin työryhmä sai toimeksiannon valmiiksi.

Vuonna 1966 presidentti Monsonille myönnettiin Utahin yliopistosta valmistuneen huomattavan henkilön palkinto. Hän sai myös Amerikan partiopoikajärjestön hopeamajavan (vuonna 1971), arvossapidetyn hopeabiisonin (vuonna 1978) sekä kansainvälisen partiojärjestön korkeimman ansiomerkin, pronssisuden (vuonna 1993). Vuonna 1997 hän sai Utahin kansalliskaartilta Minuteman Award -kunniamerkin sekä Brigham Youngin yliopiston Exemplary Manhood [esimerkillinen miehuus] -kunniamerkin. Vuonna 1998 hän ja sisar Monson saivat kumpikin Continuum of Caring Humanitarian [alati huolehtiva ihmisystävä] -kunniamerkin St. Joseph Villan laupeudensisarilta.

Tyyliopashuomautus:Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkosta kerrottaessa on asianmukaista käyttää kirkon koko nimeä, kun se mainitaan ensimmäisen kerran. Lisätietoja kirkon nimen käyttämisestä löytyy verkossa olevasta Tyyliopas.