Aihe

Terveet elämäntavat

Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkon jäsenet tunnetaan terveistä elämäntavoistaan. Kirkon terveyssuunnitelman kirjoitti alkujaan muistiin vuonna 1833 presidentti Joseph Smith, ja hän esitteli sen varhaisille jäsenille nimenomaan Jumalalta tulleena ilmoituksena. Nykyään myöhempien aikojen pyhät nimittävät näitä terveysohjeita ”viisauden sanaksi” (Oppi ja liitot 89).

Näitä terveyslakiin kuuluvia ohjeita ovat mm. ei alkoholijuomia, ei savukkeita eikä purutupakkaa, ei ”kuumia juomia” – joiden uskomme tarkoittavan erityisesti teetä ja kahvia. Erityisen suositeltavia ovat terveelliset yrtit sekä hedelmät ja viljat. Lihaa tulee käyttää säästeliäästi. Kirkko tulkitsee terveyssäännön rikkomiseksi myös käsikauppalääkkeiden, reseptilääkkeiden ja säädeltyjen reseptilääkkeiden väärinkäytön sekä huumeiden käytön.

”Terveyslaki – – yli sadan vuoden takaa vastaa täsmälleen niitä suosituksia, joita tieteellisessä maailmassa annetaan nykyään terveyden kohentamiseksi ja hyvän terveyden säilyttämiseksi”, sanoo filosofian tohtori Ted Adams, Salt Lake Cityssä sijaitsevan MAP-sairaalan kuntoinstituutin ohjelmajohtaja.

UCLAn yliopiston 14-vuotinen tutkimus, joka valmistui vuonna 1997, seurasi Kaliforniassa 10 000:n Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkon jäsenen elintapoja ja kuolleisuutta. Eräitä tutkimustuloksia: Kirkon jäsenillä, jotka noudattivat terveyslakia, kuolleisuus syöpään ja sydän- ja verisuonitauteihin oli yksi alhaisimmistaYhdysvalloissa – noin puolet alhaisempi kuin muulla väestöllä. Tutkimus osoitti myös, että terveyslakia noudattavien kirkon jäsenten eliniän odote oli 8–11 vuotta pidempi kuin valkoisella väestöllä yleensä Yhdysvalloissa.

Tyyliopashuomautus:Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkosta kerrottaessa on asianmukaista käyttää kirkon koko nimeä, kun se mainitaan ensimmäisen kerran. Lisätietoja kirkon nimen käyttämisestä löytyy verkossa olevasta Tyyliopas.