Uutistiedote

Tutustu mormoneihin -elokuva Eurooppaan

Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkon tuottama dokumenttielokuva, joka haastaa ihmisten käsitykset mormoneista, julkaistaan 25 Euroopan maan teattereissa ja seurakuntakeskuksissa. Elokuvan ensi-ilta oli Yhdysvalloissa viime vuoden lokakuussa.

 Täyspitkä elokuva kertoo kuusi tarinaa erilaisista kirkon jäsenistä ja heidän perheistään: eversti (evp.) Gail Halvorsen – mies, joka tunnetaan 1940-luvun Berliinin ilmasillan ”makeispommittajana”; Bishnu Adhikari – insinööri ja humanitaarisen avun antaja, joka on kotoisin Nepalista; Ken Niumatalolo – Yhdysvaltain merisotakoulun jalkapallojoukkueen päävalmentaja; Carolina Muñoz Marin – costaricalainen amatööripotkunyrkkeilijä, joka aviomiehensä kanssa johtaa avustusjärjestöä; Jermaine Sullivan – opinto-ohjaaja ja piispa Atlantasta Georgiasta; ja Dawn Armstrong – lähetyssaarnaajan äiti Utahista. 

”Siinä on jotakin jokaiselle”, kertoo elokuvan ohjaaja Blair Treu. Alun perin vuonna 2010 elokuvan suunniteltiin korvaavan Salt Lake Cityn temppeliaukion Legacy-elokuvateatterin silloisen elokuvan. Elokuvan tekeminen tuotannosta editointiin kesti kolme vuotta.

”Tämä on meille mahdollisuus kertoa oma kertomuksemme”, selittää Treu, joka oli vahvasti sitä mieltä, että elokuvan tulisi olla dokumentti, joka heijastaa maailmanlaajuista kirkkoa, eikä niinkään kerronnallinen tuotos. ”Uskon, että se kumoaa yleisiä väärinkäsityksiä ja myyttejä, joita ihmiset liittävät meihin.”

Treu on innoissaan saadessaan näyttää katsojille dokumentin henkilöiden erilaiset taustat. ”Se on elokuva, joka pohjimmiltaan tuo esiin kunnioituksemme kaikkiin uskontokuntiin kuuluvia ihmisiä kohtaan.”

”Yksi toinen asia, jota elokuva selkeästi havainnollistaa, on se, että vaikka ihmisillä on erilaiset taustat, heidän ei tarvitse hylätä omaa kulttuuriaan tullakseen [myöhempien aikojen pyhiksi]”, Treu sanoo.

”Tämä on maata mullistavaa”, sanoi vanhin Jeffrey R. Holland, joka on yksi kirkon johtohenkilöistä ja kahdentoista apostolin koorumin jäsen, puhuessaan ”Tutustu mormoneihin” -elokuvan julkaisusta. ”Tarkoituksena on lisätä ymmärrystä, ei käännyttää.” Vanhin Holland selitti, että elokuva haluttiin teattereihin, koska ”se saavutti niin paljon menestystä koekatseluissa”.

Elokuva Tutustu mormoneihin näytetään lähikuukausina monissa kaupungeissa ympäri Suomea. Keräämme sivustolle www.mormonit.fi tarkempaa tietoa eri paikkakuntien esityispaikoista ja -ajoista. Kutsumme kaikkia osallistumaan.

Tyyliopashuomautus:Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkosta kerrottaessa on asianmukaista käyttää kirkon koko nimeä, kun se mainitaan ensimmäisen kerran. Lisätietoja kirkon nimen käyttämisestä löytyy verkossa olevasta Tyyliopas.