Newsroom
Aihe

Uskonnonvapaus

Uskonnonvapaus on ihmisen perusoikeus, joka suojelee kaikkien ihmisten omaatuntoa. Se sallii meidän ajatella, ilmaista itseämme ja toimia sen mukaan, mihin syvästi uskomme. Mutta Yhdysvalloissa ja kautta maailman tämä vapaus on murenemassa. Kirkot, uskonnolliset järjestöt ja yksittäiset ihmiset kohtaavat yhä lisääntyvässä määrin rajoituksia toimiessaan julkisuudessa, ilmaistessaan uskonkäsityksiään ja palvellessaan yhteiskunnassa. On kuitenkin paljon hyviä asioita, joita kirkon jäsenet ja hyvään pyrkivät ihmiset voivat tehdä varjellakseen ja vahvistaakseen uskonnonvapautta.

Mitä uskonnonvapaus tarkoittaa  

Uskonnonvapaus on ihmisen perusoikeus ja ensimmäinen Yhdysvaltain perustuslain takaamista oikeuksista. Se on oikeus ajatella, ilmaista itseämme ja toimia sen mukaan, mihin syvästi uskomme omantuntomme vaatimusten mukaisesti.  

Miksi tarvitsemme uskonnonvapautta

Uskonnonvapaus eli omantunnonvapaus on äärimmäisen tärkeä monimuotoisen yhteiskunnan hyvinvoinnille. Sen ansiosta erilaiset uskontokunnat ja uskonkäsitykset voivat kukoistaa. Uskonnonvapaus varjelee kaikkien ryhmien ja yksittäisten ihmisten oikeuksia, mukaan lukien haavoittuvimmat, olivatpa he uskonnollisia tai eivät. 

Miksi mormonit pitävät uskonnonvapautta tärkeänä

Opetustensa ja historiansa ansiosta myöhempien aikojen pyhät ovat erityisen sitoutuneita puolustamaan uskonnonvapautta. Lähes 200 vuoden ajan mormonijohtajat ovat opettaneet kaikkia koskevan uskonnonvapauden tärkeyttä: ”Me vaadimme oikeutta palvella kaikkivaltiasta Jumalaa oman omantuntomme vaatimusten mukaan ja sallimme kaikille ihmisille saman oikeuden, palvelivatpa he miten, missä tai mitä tahansa.”

Miksi uskonto on välttämätön yhteiskunnalle

Uskonnolla on elintärkeä asema yhteiskunnassa. Sen myönteisen vaikutuksen ilmeneminen edellyttää, että uskonnollisilla järjestöillä ja ihmisillä on fyysistä, sosiaalista ja lainmukaista tilaa harjoittaa uskontoaan. Kaikkien lainmukaisten tahojen tulisi päästä kuuluviin julkisuudessa. Uskonnollisia tai maallisia tahoja ei saisi hiljentää. Uskonto ei ole vain yksityistä hartaudenharjoitusta. Siihen kuuluu kannan ilmaiseminen julkisesti yhteiskunnallisista ja moraalisista aiheista.

Mitä uskonnonvapaus edellyttää meiltä

Uskonnonvapaus on yhtä paljon velvollisuus kuin oikeus. Uskonnonvapaus ja kohteliaisuus ovat toisistaan riippuvaisia ja toisiaan velvoittavia ja perustuvat siihen, että jokainen ihminen on itsessään arvokas. Uskonnolliset järjestöt ja ihmiset ovat vastuussa siitä, että tuovat kantansa esiin järkevästi ja kunnioittavasti. 

Mitä me voimme tehdä

  • Hanki tietoa uskonnonvapaudesta – mitä se on, kuinka se toimii sekä mitkä asiat sitä uhkaavat.
  • Harjoita uskonnonvapautta – kunnioita muiden uskonnollisia näkemyksiä sekä niiden käsityksiä ja mielipiteitä, jotka eivät tunnusta mitään uskontoa. Ole kohtelias keskustellessasi ja ollessasi tekemisissä muiden kanssa sekä kasvokkain että internetissä.
  • Liity muihin edistämään uskonnonvapautta – mene mukaan asuinyhteisösi toimintaan milloin tahansa sinusta siltä tuntuu. Käytä internetiä ja sosiaalista mediaa auttaaksesi muita saamaan tietoa uskonnonvapaudesta.

Tyyliopashuomautus:Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkosta kerrottaessa on asianmukaista käyttää kirkon koko nimeä, kun se mainitaan ensimmäisen kerran. Lisätietoja kirkon nimen käyttämisestä löytyy verkossa olevasta Tyyliopas.