Aihe

Mountain Meadowsin verilöyly

Syyskuun 11. päivänä 1857 noin 50–60 paikalliseen kansalliskaartiin kuulunutta miestä eteläisessä Utahissa surmasi intiaaniliittolaistensa avustuksella noin 120 siirtolaista, jotka olivat vankkureineen matkalla Kaliforniaan. Tämä traaginen tapahtuma, jossa säästyi vain 17 alle kuusivuotiasta lasta, tapahtui Mountain Meadows -nimisessä laaksossa noin 56 kilometriä Cedar Citystä lounaaseen.

Koska pahantekijät olivat Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkon jäseniä, kirkko on pyrkinyt monin tavoin parantamaan verilöylyn aiheuttamia haavoja. Vuonna 1999 kirkon silloinen presidentti Gordon B. Hinckley oli uhrien jälkeläisten kanssa paikalla vihkimässä muistomerkin. Sen jälkeen kirkko on tehnyt työtä jälkeläisryhmien kanssa muistomerkin ja sitä ympäröivän alueen pitämiseksi kunnossa ja on sitoutunut kohentamaan ja varjelemaan aluetta tulevaisuudessa.

Pyrkiessään myös valaisemaan tapahtuman yksityiskohtia myöhempien aikojen pyhien johtajat avasivat kirkon arkistot vuonna 2007 ilmestyneen kirjan Massacre at Mountain Meadows kirjoittajille. Puhuessaan verilöylyn 150-vuotispäivänä 11. syyskuuta 2007 presidentti Henry B. Eyring sanoi:

Vaikka kirjan kirjoittajat ovat kirkon työntekijöitä, heillä on ollut täysi toimituksellinen määräysvalta ja he ovat vetäneet omat johtopäätöksensä kokoamastaan valtavan historiallisen aineiston kokoelmasta. He ovat saaneet käyttöönsä kaiken kirkolla olevan asiaan liittyvän aineiston. He ovat päätyneet seuraaviin kahteen merkittävään johtopäätökseen: 1) että Brigham Youngin tahdon ja aikomuksen sisältämä viesti olla häiritsemättä siirtolaisia saapui perille liian myöhään ja 2) että vastuu verilöylystä on Mountain Meadowsin lähiseutujen paikallisilla Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkon johtajilla, joilla oli myös asema kaupungissa ja armeijassa, sekä niillä kirkon jäsenillä, jotka toimivat heidän ohjeidensa mukaan.

Vaikka mitään tapahtumaa historiassa ei voi täysin tuntea, näiden kolmen kirjoittajan työn ansiosta tiedämme enemmän kuin olemme koskaan aiemmin tienneet tästä kammottavasta välikohtauksesta. Totuus, sellaisena kuin olemme tulleet sen tuntemaan, murehduttaa meitä syvästi. Jeesuksen Kristuksen evankeliumi, jota me saarnaamme, on täysin miesten, naisten ja lasten kylmäveristä surmaamista vastaan. Sehän kannattaa rauhaa ja anteeksiantoa. Se, mitä kirkkomme jäsenet ovat tehneet täällä kauan sitten, edustaa kauhistuttavaa poikkeamista kristillisistä opetuksista ja käytöksestä, mikä ei ole puolusteltavissa. Me emme voi muuttaa tapahtunutta, mutta me voimme muistaa ja kunnioittaa niitä, jotka saivat täällä surmansa.

Me ilmaisemme syvän pahoittelumme verilöylystä, joka toteutettiin tässä laaksossa 150 vuotta sitten, sekä siitä suunnattomasta ja kohtuuttomasta kärsimyksestä, jota uhrit silloin ja heidän sukulaisensa tähän päivään asti ovat kokeneet.

Tyyliopashuomautus:Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkosta kerrottaessa on asianmukaista käyttää kirkon koko nimeä, kun se mainitaan ensimmäisen kerran. Lisätietoja kirkon nimen käyttämisestä löytyy verkossa olevasta Tyyliopas.