Uutistiedote

Myöhempien aikojen pyhät tekevät yhteistyötä muiden kanssa auttaakseen tulvan uhreja

BBC kertoi ”ennätyssateista Saksassa ja Belgiassa”. Liittokansleri Angela Merkel huomautti, että saksan kieli tuskin tuntee sanoja, joilla kuvailla hänen näkemäänsä tuhoa. Tuhannet vapaaehtoiset riensivät Euroopan tuhoisista tulvista kärsineille alueille. Auttajien joukossa, jotka siivosivat ja antoivat apua, oli Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkon lähetyssaarnaajia ja jäseniä.

”Ystävällisyyttä, rakkautta ja yhtenäisyyttä oli runsain mitoin. Pelkoon vastattiin rohkeudella, epätoivoon toivolla”, kertoi vanhin Erich W. Kopischke, ensimmäinen neuvonantaja Euroopan vyöhykkeen johtokunnassa. ”Kirkkona olemme syvästi kiitollisia kaikille, jotka ovat uhranneet aikaansa ja resurssejaan auttaakseen apua tarvitsevia. Kun näemme lähetyssaarnaajiemme ja jäsentemme palvelevan naapureiden, ystävien ja täysin tuntemattomien ihmisten rinnalla, sydämemme täyttyy nöyryydestä ja ilosta”, hän lisäsi.

flooding relief documentary 01
flooding relief documentary 01
Bad Neuenahr-Ahrweilerin tuhoisien tulvien jälkeistä siivousta Saksassa.2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

Katuja ei enää ole, koteja on tuhoutunut

”Tässä katastrofaalisessa tilanteessa Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkko lähetti lähetyssaarnaajia auttamaan”, selitti Manfred Gerlach, yksi monista paikallisista jäsenistä, joiden tehtävänä oli johtaa avustustoimia. Nuoret naiset ja miehet, jotka palvelevat Frankfurtin lähetyskentällä Saksassa, keskeyttivät normaalin opettamisen ja ihmisten hengellisistä tarpeista huolehtimisen ja lähtivät auttamaan katastrofialueelle.

Yksi näistä nuorista lähetyssaarnaajista oli sisar Maggie Mace Lynchburgista Virginian osavaltiosta Yhdysvalloista. ”Kuvitelkaa tätä: saavut tehtaan parkkipaikalle seitsemän muun lähetyssaarnaajan kanssa. Kun hyppäät ulos autosta, ympärilläsi on satoja ihmisiä mutaisissa haalareissa ja kumiveneissä”, hän muisteli. ”Näet, että kaupunki on tuhoutunut. Katuja ei enää ole, koteja on tuhoutunut, ja ihmisten tavaroista on kasaantunut mutaisia rojukasoja sinne, missä ennen oli katu.”

Vanhin Jeffrey Hilton ja sisar Karen Hilton, eläkkeellä oleva pariskunta, jotka palvelevat vapaaehtoisina kirkon viestintäosastolla Frankfurt am Mainissa, matkustivat Bad Neuenahr-Ahrweileriin Saksaan auttamaan. ”Paikallinen jäätelömyymälä tuhoutui, kun pelkkä veden voima heitti ei vain yhden vaan kaksi pientä autoa rakennuksen etuosan läpi”, vanhin Hilton totesi.

flooding relief documentary 02
flooding relief documentary 02
Vanhin Jeffrey Hilton ja sisar Karen Hilton Bad Neuenahr-Ahrweilerissa Saksassa.2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

Meitä yhdistää halu auttaa muita

Vanhin Hilton sanoi vielä: ”Vapaaehtoisia yhdisti rakkauden ja palvelun yleismaailmallinen kieli. Ei ollut väliä, mistä he olivat kotoisin tai mitä murretta he puhuivat. Olimme kaikki siellä samasta syystä.”

Vanhin Knighten Cole Worthington, nuori lähetyssaarnaaja Utahin osavaltiosta Yhdysvalloista, sanoi, että sen näkeminen, kuinka ihmisiä tuli kaikkialta Saksasta auttamaan ja palvelemaan apua tarvitsevia, oli ällistyttävää. Kun hän muisteli omaa vapaaehtoistyökokemustaan, hän sanoi: ”Monet kokemukset tällä viikolla osoittivat minulle, että kun ihmiset ovat menettäneet aivan kaiken, he kokoontuvat yhteen nöyrin sydämin ja kantavat toisiaan askel askeleelta.”

”Enkeleitä liikkeellä”

Tähän mennessä Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkon lähetyssaarnaajat ja paikalliset jäsenet ovat tehneet arviolta yli 12 000 vapaaehtoistyötuntia tulvan uhrien auttamiseksi pelkästään Saksassa.

Monilla heistä on ollut kirkkaankeltaiset liivit, joissa lukee ”Helping Hands”, joten heidät on ollut helppo tunnistaa. Bad Neuenahr-Ahrweilerin asukkaat alkoivat muutaman päivän kuluttua sanoa, että lähetyssaarnaajat olivat ”Engel unterwegs” (”enkeleitä liikkeellä”).

flooding relief documentary 03
flooding relief documentary 03
Kirkon vapaaehtoiset auttavat tulvista kärsineitä Saksassa.2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

Kirkon vapaaehtoiset tekivät yhteistyötä paikallisten viranomaisten kanssa ja vastasivat yksittäisten ihmisten, perheiden ja yritysten tarpeisiin. ”Huomasin pian olevani ravintolassa, jossa autoin lapioimaan mutaa, rojua ja likaisia tavaroita kellarista”, vanhin Jacob Reed kertoi. ”Olin alun perin ajatellut, että menisimme sinne, auttaisimme, kunnes kaikki olisi tehty – ehkä kolme tai neljä tuntia – ja sitten söisimme lounasta ja siirtyisimme seuraavaan taloon. Olin kertakaikkisen väärässä. Kannoin ämpärin toisensa perään talon läpi kadulle ja kaadoin sen kaiken kadulle. Siitä ei näyttänyt tulevan loppua.”

Vanhin Kopischke vietti myös päivän vapaaehtoistyössä kriisialueella Saksassa yhdessä vaimonsa Christianen, perheensä, lähetyssaarnaajien sekä muiden uskontokuntien ja järjestöjen jäsenten kanssa. He auttoivat siivoamaan katolisen päiväkodin.

flooding relief documentary 04
flooding relief documentary 04
Vanhin ErichW. Kopischke ja hänen vaimonsa Christiane Kopischke osallistuvat päivän ajan siivoustöihin.2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

”Ilmapiiri oli hyvin myönteinen ja iloinen, vaikka työ oli erittäin raskasta ja uuvuttavaa ja ympäristö oli tuhoutunut. Auttajat eivät olleet tyytymättömiä eivätkä valittaneet olosuhteista, vaan näyttivät todella nauttivan siitä, mitä tekivät”, Christiane Kopischke sanoi.

flooding relief documentary 05
flooding relief documentary 05
Vanhin ErichW. Kopischke ja hänen vaimonsa Christiane Kopischke.2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

Myös Sveitsissä jäsenet ja lähetyssaarnaajat auttoivat tulvista kärsineitä ihmisiä.

Luxemburgissa myöhempien aikojen pyhät lahjoittivat vaatekasseja paikalliselle tanskalaiselle protestanttiselle kirkolle. Kirkko otti myös yhteyttä tulva-alueilla asuviin jäseniin ja tarjosi pumppuja, ruokaa, tukea ja lastenvahtiapua katastrofista kärsineille.

flooding relief documentary 06
flooding relief documentary 06
Luxemburgissa olevien kirkon jäsenten lahjoittamia vaatteita.2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

Viikko tulvien jälkeen noin 80 kirkon jäsentä Belgiasta ja Alankomaista sekä joukko Belgian ja Alankomaiden lähetyskentän lähetyssaarnaajia kokoontui Liègen esikaupunkiin Belgiassa. Saavuttuaan paikalle vapaaehtoiset saivat ohjeet siitä, missä ja miten he voivat auttaa. Lähes kaikkia kirkon ryhmän jäseniä pyydettiin auttamaan Valloniassa Troozin kunnassa Vesdrejoen varrella. Tulvan aikana vedenpinta oli noussut seitsemän metriä normaalia korkeammalle. Monet asukkaat menettivät kaiken eivätkä voi tuhojen vuoksi palata koteihinsa kuukausiin. Siitä lähtien lähetyssaarnaajat ovat palanneet Liègen alueelle viikoittain antamaan apua.

flooding relief documentary 07
flooding relief documentary 07
Kirkon vapaaehtoisia Belgiassa.2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

Daryl A. Watson, kirkon Belgian ja Alankomaiden lähetyskentän johtaja, sanoi, että avustustoimet muistuttavat häntä syvästi sanoista, jotka ovat Mormonin kirjassa –toisessa todistuksessa Jeesuksesta Kristuksesta: ”Kun olette lähimmäistenne palveluksessa, olette pelkästään Jumalanne palveluksessa” (Moosia 2:17).

Apua antoivat myös Pariisin lähetyskentän lähetyssaarnaajat Ranskasta. Vanhin Olivier Seube ja sisar Bernadette Seube saapuivat Liègeen vain viikko tulvien jälkeen. He alkoivat välittömästi järjestää palveluhankkeita rojun siivoamiseksi kodeista ja pihoilta. Lähetyssaarnaajia Belgiasta, Luxemburgista ja Itä-Ranskasta tuli heidän avukseen, samoin kuin paikallisia jäseniä Belgiasta ja Ranskasta. Seubet olivat yhteydessä valtion virastoihin ja voittoa tavoittelemattomiin järjestöihin ja työskentelivät yhdessä niiden kanssa saadakseen työn tehtyä. He suunnittelevat parhaillaan hyväntekeväisyyskonserttia, jonka tarkoituksena on auttaa tulvista kärsineitä.

Eräällä lähetyssaarnaajaryhmällä oli aikaa kahden projektin välillä, ja lähetyssaarnaajat päättivät rukoilla ja pyytää Jumalaa johdattamaan heidät jonkun apua tarvitsevan luo. He tunsivat innoitusta kävellä tiettyä katua pitkin, jossa Martine Durtka avasi ovensa. Lähetyssaarnaajat menivät hänen luokseen, ja hän sanoi, että hän todellakin tarvitsisi apua takapihansa siivoamisessa, sillä se oli mudan ja rojun peitossa.

flooding relief documentary 08
flooding relief documentary 08
Lähetyssaarnaajat, jotka auttoivat Martine Durtkaa siivoamaan takapihansa.2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

He auttoivat häntä koko iltapäivän ja lähettivät hänelle ottamansa kuvan. ”Hei, sisareni. Läsnäolonne, ystävällisyytenne, apunne, hymynne ja hyväntahtoisuutenne ovat antaneet minulle voimaa ja siivet. Te kosketitte sieluani. Kiitos kuvasta. Me kaikki teimme yhdessä hienoa työtä. Kiitän teitä sydämeni pohjasta”, hän vastasi.

Tyyliopashuomautus:Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkosta kerrottaessa on asianmukaista käyttää kirkon koko nimeä, kun se mainitaan ensimmäisen kerran. Lisätietoja kirkon nimen käyttämisestä löytyy verkossa olevasta Tyyliopas.